úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Když zraněný nedýchá. Co dělat, aby poraněný člověk přežil?

Průzkum zaměřený na vyhodnocení schopnosti evropských řidičů poskytnout první pomoc zraněným při nehodě provedený v roce 2012 ve 14 státech odhalil, že situace není zdaleka růžová. Co by se mělo dělat, když zraněný nedýchá?

 Jenom necelých 30 procent motoristů by si vědělo rady s tím, jak vyhodnotit stav zraněných.Zatímco tři čtvrtiny dotázaných si jsou v teoretické rovině vědomy důležitosti kardiopulmonální resuscitace, jen necelá pětina řidičů by ji byla schopna v praxi poskytnout.

„Řidiči tápou i v tom, jak účinně zasáhnout, aby se vážně zranění „neudusili“. Jen polovina z nich má na paměti, že je bezpodmínečně nutné zkontrolovat dýchání,“ doplňuje Roman Budský, dopravní expert z Týmu silniční bezpečnosti.
 

Jaká jsou tedy základní pravidla pro zajištění základních životních funkcí u zraněných? 

V první řadě je třeba rozpoznat, zda postižený dýchá. U těch, co komunikují, je to poměrně snadné. Pokud je zraněný v bezvědomí a nereaguje na žádný z podnětů, musíme zjistit, zda dostatečně dýchá. Provedením záklonu hlavy a zvednutím brady uvolníme dýchací cesty. Následně zjišťujeme stav dechu pohledem i poslechem po dobu 10 vteřin. Během této doby se musí zraněný alespoň 2krát nadechnout. Pokud tomu tak není, musíme ihned zahájit srdeční masáž neboli resuscitaci.

„Záklon hlavy je životně důležitý. A pokud máme podezření, že zraněný nedýchá, provedeme záklon hlavy i bez ohledu na to, zda může mít zraněný poraněnou páteř.  S poraněním páteře má totiž šanci na život, bez dýchání nikoli,“ upřesňuje Lukáš Hutta z Asociace Záchranný kruh. 

Resuscitaci zraněného není možné dělat ve voze. Proto je nutné, pokud to je to jen trochu možné, zraněného z auta vytáhnout ven a položit na záda na tvrdou zem. Následně je třeba stlačovat hrudník frekvencí 100–120x za minutu do hloubky 5 – 6 cm. Školený zachránce může kombinovat stlačování hrudníku s umělými vdechy, a to v poměru 30:2.

„Zajištění dýchání, potažmo zahájení resuscitace je klíčovou podmínkou pro přežití zraněných. Již po čtyřech minutách dochází u nedýchajících osob k nevratnému poškozování mozku a vzápětí jim hrozí smrt. Průměrná doba pro příjezd odborné zdravotnické pomoci na místo dopravní nehody je v Evropské unii 8-15 minut. Životy zraněných tak nejednou bývají v rukou jejich laických zachránců,“ uzavírá Lukáš Hutta.
Více informací, jak se správně chovat na místě dopravní nehody, najdete na www.tytozvladnes.cz
 

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.