pátek 29. března 2024 Taťána

Fakultní nemocnice oslaví 120 let fungování ve velkém stylu. Přijďte dnes na Horní náměstí

Fakultní nemocnice Olomouc si v září připomíná výročí 120 let od založení areálu na Tabulovém vrchu. Na úterý 20. 9. 2016 proto připravila zajímavý program pro širokou veřejnost, od 10 do 17 hodin ve stanech přímo na Horním náměstí nabídne zájemcům preventivní vyšetření, její odborníci představí novinky v léčbě některých onemocnění a poradí příchozím s jejich problémy. Chybět nebudou například ukázky přípravy léčiv, nácvik první pomoci, soutěže o drobné dárky pro děti i dospělé nebo výstava historických fotografií.

Olomoucká nemocnice sídlila ještě v 90. letech 19. století v Rezidenční, nyní Křížkovského ulici v sousedství dnešního rektorátu Univerzity Palackého. Byla původně městskou institucí pod správou magistrátu, teprve v polovině 19. století byla prohlášena vládním výnosem za instituci státní a veřejnou. Od konce 18. století neslo zařízení název „Filiální nemocnice a zaopatřovací ústav pro chudé nemocné, rodičky a nalezence z města a jeho předměstí", od roku 1862 se pak nemocnice nazývala „Moravské zemské všeobecné ústavy v Olomouci".

Poněvadž byly prostory v nemocnici velmi omezené a nedostačovaly nárůstu nemocných, usnesl se 1. dubna 1892 Moravský zemský sněm v Brně vystavět v Olomouci novou nemocnici, a to jako soubor pavilonů na svahu Tabulového vrchu v tehdy samostatné obci Nová Ulice. Původní rozpočet stavby obnášel 600 tisíc zlatých. Velkorysé rozhodnutí sněmu dokládá pamětní deska na průčelí prvně vybudovaného pavilonu, který je dodnes označován jako „František Josef". Pamětní deska nese latinský nápis: „Za vládnoucího císaře Františka Josefa I. přikázal zemský sněm Markrabství moravského dekretem usneseným dne 1. dubna 1892 vystavět tuto budovu k ulehčení chorým."

Výstavba nemocnice započala v červnu 1894, po dvou letech bylo dokončeno i vnitřní zařízení prvního pavilonu, takže dne 19. srpna 1896 mohl být pavilon předán ředitelství zemských ústavů s tím, že z celkem 268 lůžek bylo rozděleno mezi oddělení interní medicíny, chirurgie, očního lékařství a infekčních chorob. Dne 14. září téhož roku byli do zemských ústavů přestěhováni ze staré nemocnice pacienti a 16. listopadu 1896 byla nová nemocnice slavnostně vysvěcena.

Zemské ústavy na Nové Ulici se v dalších letech rozšiřovaly budováním nových pavilonů a přistavováním křídel k pavilonům již zprovozněným. Gynekologie a porodnice zůstaly na olomouckém Předhradí ještě do roku 1899, kdy se dočkaly vlastního pavilonu v zemských ústavech na Nové Ulici. Samostatný pavilon pro oftalmologické oddělení zemských ústavů byl postaven roku 1902, budova prosektury vznikla v roce následujícím. Roku 1924 byl vybudován pavilon plicních chorob, těsně před druhou světovou válkou byly dokončeny pavilony dětského, ortopedického a chirurgického oddělení. V poválečné Olomouci se na dalším rozvoji zdejší nemocniční péče podílely Lékařská fakulta UP, vzniklá s obnovením olomouckého vysokého učení, a s touto fakultou spjatá Fakultní nemocnice Olomouc.

Dnes je Fakultní nemocnice Olomouc šestou největší nemocnicí v zemi, je součástí páteřní sítě devíti fakultních nemocnic přímo řízených Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Má 50 klinik, ústavů a oddělení, 1100 lůžek a 3500 zaměstnanců. Ročně ambulantně ošetří 850 000 pacientů a hospitalizuje více než 50 000 nemocných. Nemocnice je držitelem národní akreditace, disponuje špičkovým personálem a moderními technologiemi. Úroveň a výsledky péče, kterou svým pacientům poskytuje, jsou srovnatelné s moderními evropskými medicínskými centry.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.