čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Bolí vás zub? Fakultní nemocnice rozšiřuje fungování zubní pohotovosti na celý den

Fakultní nemocnice v Olomouci rozšířila zubní pohotovost z odpoledních a nočních hodin na celodenní službu, aby lidem s bolavými zuby zajistila co nejrychlejší ošetření. Umožnila to spolupráce s Lékařskou fakultou Univerzity Palackého, jejíž studenti pod dohledem lékařů pacienty s akutní bolestí zubů ošetří, řekl ČTK ředitel nemocnice Roman Havlík.

Nemocnice provozuje zubní pohotovostní službu ve svém areálu osmým rokem na klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie. Lékaři zubní pohotovosti ročně ošetří zhruba 13.000 pacientů. "Na zubní kliniku v centru města se často obracejí lidé, kteří nemají svého zubního lékaře a potřebují akutní ošetření. V běžném provozu, kdy do našich ordinací přicházejí předem objednaní pacienti, je ale obtížné jim vyhovět," uvedl Havlík.

V září byla proto zubní pohotovost v areálu FNOL rozšířena a lidem je dostupná po celý den. "Od nového akademického roku jsme pro praktickou výuku studentů vyšších ročníků stomatologie využili pracoviště zubní pohotovostní služby. Studenti tak mají jedinečnou možnost vyzkoušet si své budoucí povolání takříkajíc v první linii," řekl proděkan pro studium zubního lékařství Miloš Špidlen.

Studenti ošetřují příchozí pacienty v pohotovostní ambulanci v dopoledních hodinách pod dozorem zkušeného lékaře. Pacienty, jejichž stav je komplikovaný, ošetří v dalších ambulancích lékaři kliniky.

Od září příštího roku chce FNOL zavést nepřetržitou lékárenskou pohotovost v prostorách výdejny léků v chirurgickém komplexu v centru nemocničního areálu. "Tato služba v regionu řadu let chybí. Lidé si v době, kdy jsou uzavřeny supermarkety, nemají své léky kde vyzvednout. My jsme se rozhodli tuto situaci řešit i přesto, že pro nás nepřetržitá lékárenská pohotovost bude zcela jistě znamenat finanční zátěž," řekl Havlík.

Čtěte více:

Autoři | Foto www.fnol.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.