sobota 20. dubna 2024 Marcela

Nové oddělení pro nemocné tuberkulózou má kapacitu pro deset pacientů

Dnes dopoledne proběhlo slavnostní otevření nového oddělení pro nemocné tuberkulózou v Odborném léčebném ústavu v Pasece.

Nové prostory umožní hospitalizaci pro deset pacientů s tuberkulózou. Náklady, na kterých se podílelo Ministerstvo zdravotnictví a Olomoucký kraj, přesáhly 31 milionů korun. „My jsme až dosud pacienty s tuberkulózou umisťovali do izolace na jednom ze stávajících oddělení. Pokoje ale byly vícelůžkové a měly společné sociální zařízení. Tento stav byl už naprosto nevyhovující,“ uvedla Zdenka Polzerová, ředitelka Odborného léčebného ústavu Paseka.

Projekt s názvem „Budova C – I. etapa – 1. část – izolace TBC“ zahrnoval vybudování nástavby s oddělením, přístavbu nového lůžkového výtahu a hygienické zázemí pro zaměstnance. Stavbu provedla společnost OHL, ŽS a.s.

Věřím, že nové prostory, díky kterým budou pacienti v jedno maximálně dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením a jídelnou, určitě kladně ovlivní jejich pobyt v léčebně. Zároveň se zlepší i podmínky zaměstnanců,“ řekl Dalibor Horák, náměstek hejtmana Olomouckého kraje, který má ve své kompetenci oblast zdravotnictví.

Počet nemocných tuberkulózou stále klesá. V Pasece ročně hospitalizují čtyřicet až padesát pacientů s TBC. Ti v léčebně v optimálním případě stráví dva až tři měsíce. Odborný léčebný ústav Paseka je spádový pro Olomoucký a Zlínský kraj. Končí tu ale pacienti i z Bruntálska a Rýmařovska.

Tisková zpráva | Foto kr-olomoucky.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.