čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Dobří andělé pomáhají s léčbou leukémie nejen malé Aničce

Vyhrát nad nemocí je hlavním cílem každého pacienta, ale musí se započítat také finanční částka na léčbu a další výdaje. Nejen pravidelnými finančními prostředky se snaží nadace Dobří andělé pomáhat rodinám s nemocným dítětem nebo rodičem.

V únoru loňského roku lékaři šestileté Aničce diagnostikovali akutní leukémii. Od té doby nabral život tříčlenné rodiny jiný směr. „Téměř rok probíhala intenzivní onkologická léčba. O loňských prázdninách jsme strávily část léta v nemocnici kvůli infekci. Když to aktuální stav Aničky dovolil, dojížděly jsme na chemoterapie ambulantně. Současně s tím jí byly podávány kortikoidy, po kterých byla hodně unavená. Vše zvládala statečně,“ vzpomíná na minulý rok maminka Bronislava, která dočasně přerušila svou práci, aby byla dceři na blízku.

S nemocí se často objeví mnoho nových výdajů, jako například častá doprava do nemocnice, speciální nízkobakteriální strava či nutné úpravy bydlení. Je nutné, aby prostředí splňovalo přísné hygienické podmínky. Tatínek Michal byl najednou ze dne na den jediný, kdo zabezpečoval příjem rodiny. Krátce po stanovení diagnózy se do finanční pomoci zapojili také Dobří andělé. Pravidelné finanční příspěvky rodině usnadnili těžkou životní situaci.

Od listopadu 2015 přešla Anička do udržovací fáze léčby, kdy jí byla podávaná chemoterapie v tabletkách. Postupně se začal režim léčby zvolňovat. Několik měsíců poté se paní Bronislava vrátila částečně do zaměstnání a v péči o dceru se střídají s panem Michalem. Její léčba by měla být ukončena v dubnu 2017. „Postupně k nám začínají chodit na návštěvu Aniččiny kamarádky. I přesto, že stále máme omezené možnosti, těšíme se z každé maličkosti. A Anička je šťastná, že už má vlásky,“ říká paní Bronislava. „Příspěvky Dobrých andělů využíváme na nákup nízkobakteriální stravy, hygienických potřeb nebo také na zájmy Aničky, má ráda nejrůznější tvoření a malování. Našim Dobrým andělům se nedá ani vyjádřit slovy náš vděk. Děkujeme všem, že nás po celou dobu podporují a jsou tu s námi. Díky nim můžeme dceři zajistit to, co opravdu potřebuje,“ dodává.

286 rodin s dětmi z Olomouckého kraje již zažádalo o pomoc Dobrých andělů.

Nadace DOBRÝ ANDĚL pomáhá rodinám s dětmi, kde rodič nebo dítě má onkologické onemocnění nebo jinou vážnou nemoc. Cílem je pravidelná finanční pomoc, která pomůže zvládnout rodině situaci snadněji. Vážnou diagnózu často doprovází ztráta či přerušení zaměstnání jednoho z rodičů.

Máte chuť zapojit se také? Dobrým andělem se můžete stát na www.dobryandel.cz. Nadace DOBRÝ ANDĚL odevzdá Vaše příspěvky do posledního haléře rodinám s dětmi, protože její provoz je financován ze soukromých prostředků zakladatelů a dalších filantropů. 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.