pátek 29. března 2024 Taťána

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Přibývá žen, které nemohou mít vlastní dítě. Staň se dárkyní a pomoz jim k miminku

PR článek

Darování krve je v dnešní době už naprosto běžné, darování plazmy se v poslední době rovněž dostává do podvědomí lidí, ale darování vajíček je ještě stále málo diskutované téma. Centrum asistované reprodukce IVF Clinic v Olomouci nabírá nové dobrovolnice, které jsou ochotné pomoci párům, jež se marně snaží počít dítě přirozenou cestou.

Samotnou mě téma darování vajíček velmi zajímá. Přestože v nejbližší době dítě neplánuji, tak jsem se dokázala vcítit do žen, které by je sice chtěly, ale nemohou. Marné pokusy a snažení, které nevedou k požadovanému výsledku, jsou velmi ubíjející. Pokud chtějí své „vlastní“ dítě odnosit v děloze, je darované vajíčko jednou z možností. V dnešní době je čím dál větší poptávka po darovaných vajíčkách, a to také u mladších žen.

Chtěla jsem se dozvědět více, proto jsem kontaktovala koordinátorku dárkyň Kateřinu Spurnou v Centru asistované reprodukce IVF Clinic v Olomouci na Horním Lánu. Po vyplnění dotazníku na jejich stránkách, jsem přišla na první konzultaci do nové, moderní a příjemně vybavené budovy.

Samotnému odběru vajíček, které se provádí u žen ve věkovém rozpětí 18-33 let, předchází několik návštěv a odběrů. „První fází je pohovor, při kterém dárkyním sdělím základní informace, vyplníme dotazníky ohledně rodinné anamnézy, a také provedu krevní odběry. Důležité je, aby dárkyně neměla žádné infekce, to znamená, žloutenku, syfilis, HIV. Dále nás zajímá genetické vyšetření, jestli máte normální ženský karyotyp, jestli nejste přenašečkou dalších genetických nemocí,“ začala naše setkání Katka Spurná. Kromě zdravotní anamnézy se bere v potaz také vzhled, vystupování a projev dárkyně. „Zohledňujeme také krevní skupinu, barvu očí, barvu vlasů, výšku, váhu, koníčky, vzdělání – aby se dárkyně co nejvíce přiblížila budoucí mamince,“ říká Spurná. Na první sezení, které trvá zpravidla kolem třiceti minut, můžete přijít samy nebo například ve skupince.

Výsledky genetických testů se odesílají genetikovi, který vyhodnotí, jestli je žena vhodnou nebo nevhodnou dárkyní. Čekání na výsledky trvá přibližně dva měsíce a poté následuje další schůzka, nyní už i za přítomnosti lékaře. „Ženu si pozveme i přesto, že genetik vyhodnotí, že není vhodná dárkyně. Má právo na všechny výsledky, které provedeme. Pokud je něco v nepořádku, řekneme si co a poradíme další postup. Některé ženy to berou vážně a jdou za genetikem a snaží se problém vyřešit hned. Některé to však v mládí neřeší a až později si uvědomí, že je něco v nepořádku,“ popisuje Spurná postup při zjištění nevhodnosti dárkyně.

Než proběhne samotný odběr, je nutné, aby se dárkyně stimulovala hormonálními léky. Používáme předem nadávkované pera, které si dárkyně bude aplikovat každý den zhruba po dobu deseti dnů. Jehlička, která se používá je velice malá a skoro bezbolestná,“ popisuje koordinátorka dárkyň a ukazuje, jak takové pero vypadá.

Samotný odběr probíhá v krátkodobé anestezii, která je šetrná a trvá zhruba deset až patnáct minut. Lékař zavede ultrazvukovou sondu a najde vaječníky, přesněji folikuly, kde jsou uložena vajíčka. Tenkou jehlou propíchne stěnu a odsaje vajíčko, které hned putuje do laboratoře na vyhodnocení.

Po odběru putuje žena na pokoj, kde zůstane minimálně dvě hodiny. Sestry a lékaři sledují všechny fyziologické funkce a dárkyně se celkově hlídá. Vždy je potřeba mít s sebou někoho, kdo vás po celkové narkóze odveze domů, nikdy dárkyni nemůžeme pustit samotnou,“ vysvětluje Spurná.

Zajímala mě otázka bolesti po odběru: „Každý má práh bolesti jiný. Někdo bolest vůbec necítí a hned se vrátí ke svému běžnému životu, někdo potřebuje více klidu a léků na bolest,“ odpověděla mi Spurná.

Darování vajíček je zcela dobrovolné, klinika za něj nabízí finanční kompenzaci. Kompenzace však není za biologický materiál, ale je to kompenzace nákladů spojených s odběrem vajíček. Opakovaný odběr je možný a nejkratší povolená doba je za tři měsíce. „Ale myslím si, že ideální doba je po půl roce, po roku,“ říká Spurná. „Pokud je typ slečny žádaný, stává se, že ji oslovíme víckrát. Ale vždy je to dobrovolné, někdo se může rozhodnout darovat pouze jednou, někdo chodí i víckrát.

Pokud i vy uvažujete o darování vajíček, podívejte se na podrobnosti na stránky IVF Clinic nebo kontaktujete koordinátorku dárkyň na email darkyne@ivfclinic.cz

PK

Foto Archiv IVF Clinic, pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.