pátek 19. dubna 2024 Rostislav

FOTO: Záchranná služba dnes před Krajským úřadem představila nové sanitky

Snadnější péči o pacienty i manipulaci s lékařským vybavením umožní záchranářům osm nových sanitek, které dnes převzala Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje. Krajský úřad za osm vybavených sanitek zaplatil bezmála 25 milionů korun, řekl novinářům hejtman Ladislav Okleštěk.

„Nové vozy jsou mnohem modernější. Mají například více místa v prostoru, kde leží pacient," uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Petr Hubáček. Lékaři podle něj mohou pacienta v sanitce obejít ze všech stran, což jim usnadní práci. Nové sanitky lze navíc otevřít ze všech stran.

Dvě nové sanitky s pohonem všech čtyř kol budou nasazeny v kopcovitém terénu v okolí Hranic na Přerovsku a Šternberka na Olomoucku. Dalších šest vozů bude obsluhovat ostatní části regionu.

Záchranná služba Olomouckého kraje má 53 sanitních vozů, které jsou rozmístěny na 16 výjezdních stanovištích. I když loni a letos pořídila dohromady 11 sanitek, tak průměrné stáří sanitních vozů přesahuje pět let. „Sanitky mají najeto průměrně 350.000 kilometrů," uvedl Hubáček.

Olomoucký kraj v roce 2015 zrušil tendr na dodávku dvou desítek nových sanitek v hodnotě téměř 80 milionů korun, jehož podmínky kritizovali někteří prodejci aut. Sanitky chtěl úřad pořídit s pomocí dotací. Hejtmanství poté rozhodlo, že bude vozový park záchranné služby nadále obnovovat postupně z vlastních prostředků.

Osm nových sanitních vozů hejtmanství zaplatilo z přebytku rozpočtu a nákup dalších osmi plánuje na příští rok. „Celou částku hradil Olomoucký kraj ze svého rozpočtu. Už brzy ale ministerstvo pro místní rozvoj vypíše program, z něhož bude možné žádat o dotaci na koupi sanitek. Určitě v něm chceme uspět a pořídit další vozy, tentokrát s finanční podporou státu," řekl hejtmanův náměstek Dalibor Horák.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto Michaela Valsová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.