čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V pátek si můžete v rámci Dne prevence zeleného zákalu v prostějovské nemocnici zdarma vyšetřit zrak

Vyšetření nitroočního tlaku, odborné konzultace očních obtíží i prohlídku očního oddělení budou moci v pátek 7. dubna zdarma absolvovat zájemci z Přerova a okolí. Nemocnice Přerov, člen skupiny AGEL, se totiž připojuje ke Světovému týdnu glaukomu (zeleného zákalu) a 7. dubna pořádá osvětovou akci pro širokou veřejnost. Den prevence zeleného zákalu proběhne na očním oddělení Nemocnice Přerov od 8.00 do 12.00 hodin.

Zelený zákal je celosvětově druhou nejčastější příčinou slepoty. Při včasném záchytu lze zelený zákal úspěšně léčit a zrakové funkce u pacienta zachovat, je ale potřebná odborná péče. „Hlavní příčinou vzniku glaukomu je zvýšený nitrooční tlak, který je možné zjistit pomocí několikaminutového vyšetření. Řada lidí má už jen z této prohlídky obavy, což je ale úplně zbytečné. Vyšetření je zcela bezbolestné a může odhalit začínající zákal ještě ve fázi, kdy jej lze léčit a zrak zachránit," vysvětluje MUDr. Jakub Kopal, lékař očního oddělení Nemocnice Přerov s tím, že pokud prvotní vyšetření nitroočního tlaku prokáže odchylku od normy, je pacient v Nemocnici Přerov objednán k dalším odborným vyšetřením.

Právě prevence je u glaukomu stěžejní, a to i v případech, kdy člověk nepociťuje žádné významnější obtíže. Zelený zákal totiž probíhá pomalu a nepozorovaně, bez obtíží až do chvíle, kdy již dojde k nevratným změnám a ztrátě zraku.

Preventivně by si proto měli vyšetření nitroočního tlaku nechat udělat především osoby starší 65 let, a to zejména ženy, u kterých se glaukom vyskytuje nejčastěji. „Více jsou ohroženi zeleným zákalem diabetici, lidé s nízkým krevním tlakem a ti, v jejichž rodině se zelený zákal vyskytl. Objevit se však může v jakémkoliv věku, proto je na místě prevenci nepodcenit. U osob nad 45 let a současně  s některým z rizikových faktorů doporučuji prevenci jednou za rok. U ostatních alespoň jednou za tři roky," říká MUDr. Kopal.

Den prevence zeleného zákalu proběhne v Nemocnici Přerov v pátek 7. dubna od 8.00 do 12.00 hodin, a to přímo na očním oddělení nemocnice, v budově VII na adrese Dvořákova 75.

Světový týden glaukomu vyhlašuje každoročně Světová asociace glaukomu a Česká glaukomová společnost. Smyslem této akce je šířit osvětu týkající se prevence, metod diagnostiky, příznaků i léčby zeleného zákalu.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.