čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucká charita posílá na Ukrajinu vybavení pro nemocnici

Sedm desítek postelí, matrace i noční stolky poputují příští týden z Olomouce na Ukrajinu. Vybaví nemocnici v ukrajinské Kolomyje, která se stává útočištěm lidí prchajícím před válkou. Pomoc směřuje také do nově vznikající noclehárny, která poskytne zázemí lidem bez domova.

Kamion vyšle v úterý na Ukrajinu Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO), která tamním lidem pomáhá dlouhodobě. Pacienti kolomyjské nemocnice využijí z humanitární zásilky dvě desítky polohovacích postelí s hrazdou, deset nočních stolků a tři desítky pevných postelí. "Nemocnice na Ukrajině nemají téměř žádnou podporu ze strany státu, pro tu kolomyjskou a její pacienty tak budou polohovací postele přínosem. Zbylý počet pevných postelí s gumovými matracemi, které se dají dobře dezinfikovat, přivezeme kolomyjské charitě. Připravuje totiž noclehárnu pro lidi bez přístřeší," uvedl koordinátor projektů ACHO na Ukrajině Vasyl Vasyliv.

Podle ředitele kolomyjské charity ve městě přibývá lidí bez domova, zřídit noclehárnu je tedy nutné. Přespat by v ní měli muži i ženy, přičemž charita počítá se zhruba dvaceti lůžky. "Lidí v tíživé sociální situaci je stále víc. Většinou jsou to starší lidé, pak lidé zadlužení, s psychickými problémy, invalidé, nemocní či lidé, kteří se vrátili z vězení. Jsou mezi nimi i tací, které někdo připravil o domov lstí, například koupil od nich dům za příliš nízkou částku. K tomu k nám přicházejí ještě lidé z východu země," uvedl ředitel kolomyjské charity Serhij Tryfjak.

Podle Vasyliva se Ukrajina vypořádává s velkým počtem vnitřně přesídlených obyvatel. Prchli před konfliktem na východě země. Většina se drží v oblastech blízkých domovu, část jich ale míří až na západ země, kde leží právě Kolomyja, historické město ležící v Haliči na západě Ukrajiny.

ACHO pomáhá na Ukrajině dlouho. Naposledy tam charitní pracovníci vezli na konci loňského roku zhruba 1,5 tuny vánočních dárků dětem z chudých rodin či dětských domovů, které jim zakoupili obyvatelé České republiky. Charita se na Ukrajině podílela již dříve na vybudování několika moštáren, pomohla pořídit traktory či vybavení dílen. Charitní pracovníci zde pomáhají i v souvislosti s válečným konfliktem. V minulosti zde vybudovali psychosociální centra, do země poslali i kamiony s teplým oblečením.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.