čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Kvůli údajně špatně vedenému porodu se jim narodila postižená dcera, nyní žalují nemocnici

Dlouholetý spor rodiny s olomouckou fakultní nemocnicí kvůli údajně špatně vedenému porodu míří ke krajskému soudu. Rodiče po nemocnici, kde se jim před sedmi lety narodila těžce postižená holčička, žádají 16,9 milionu korun.

Okresní soud však jejich žalobu letos v březnu zamítl s odůvodněním, že se pochybení lékařů neprokázalo. S rozhodnutím soudu však žalující rodiče nesouhlasí a v těchto dnech podali odvolání, zjistila ČTK. Zároveň podali trestní oznámení i na znalce, kteří vypracovávali revizní znalecký posudek.

Spor se vede o to, zda lékaři postupovali při porodu správně a zda použili zakázanou metodu, takzvanou Kristellerovu expresi, při které porodník tlačí loktem na břicho rodičky. Nemocnice to odmítla a za pravdu jí dali i znalci. Podle otce dítěte však metodu použili, což mělo za následek prasknutí dělohy. "Jsme přesvědčeni o tom, že v tuto chvíli nejde už o zdraví mého dítěte, ale o průlomový rozsudek v českém porodnictví, které stále tuto zakázanou metodu používá. Chci, aby byl judikát pro časy budoucí, aby se respektovalo, že je tato metoda zakázaná," řekl ČTK otec Vlastimil Blaťák.

Podle soudkyně olomouckého okresního soudu Ivety Nedozrálové vzniklo postižení dítěte v souvislosti s porodem, ale nebyla prokázána příčinná souvislost s poskytnutou lékařskou péčí. Vycházela přitom z revizního znaleckého posudku, který vypracovali lékaři z Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice na Bulovce. Ti uvedli, že tlak porodníka podle videozáznamu nebyl nepřiměřený nebo nadměrný. O zakázanou metodu tlaku tedy v tomto případě nešlo.

Kauzu soud řešil několik let, výpovědi znalců přitom nebyly jednoznačné. První z nich se v dubnu roku 2015 postavil na stranu žalobců. Uvedl tehdy, že při komplikovaném porodu byla tato zakázaná metoda použita. Po konfrontaci s názorem dalších odborníků však poté změnil názor. "Jako znalec nejsem schopen jednoznačně s jistotou říci, jaký postup tam byl zvolen. Zda šlo o Kristellerovu expresi, nebo zda šlo o pomoc rodičce v druhé fázi porodu," připustil znalec Zdeněk Hájek. Podle něj šlo o určitý tlak na břicho, ale zda byl přiměřený nebo nepřiměřený, určit nemohl.

Kromě odvolání podali žalobci v kauze také trestní oznámení kvůli křivé výpovědi na zpracovatele revizního posudku. "Jsme přesvědčeni, že jejich výklad je zavádějící," doplnil Blaťák s tím, že si trestní oznámení převzalo pražské státní zastupitelství.

Lucie se narodila v říjnu 2010 s poškozeným mozkem. Rodiče postižené holčičky na začátku soudního sporu uvedli, že péče o dítě je velmi náročná. Dívka stále leží, má trvalé zápaly plic a neumí polykat. V Olomouckém kraji jde za poslední dobu o jeden z největších soudních případů kvůli údajně zanedbané zdravotní péči.

Čtěte více:

Autoři | Foto pexels.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.