čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Do konce prázdnin budou mít sloupy veřejného osvětlení označení. Budou sloužit pro orientaci záchranářům

Do konce prázdnin bude mít každý sloup veřejného osvětlení v Olomouci své unikátní číslo, které pomůže v orientaci záchranářům, kteří budou vyjíždět k nehodě či jinému případu. V praxi to bude vypadat tak, že člověk na místě nehody nahlásí na tísňovou linku číslo sloupu a záchranáři budou přesně vědět, kam mají vyrazit.

Pracovníci technických služeb v těchto dnech začínají s pracemi a postupně budou tvořit síť značek na sloupech po celé Olomouci. „Každý sloup bude mít vlastní štítek žluté barvy s unikátním číslem, které určuje přesnou polohu sloupu. Štítky, které slouží jako body záchrany, tak znamenají velkou pomoc pro jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému i pro osoby v tísni, které budou možné díky tomuto systému ve velmi krátké době přesně lokalizovat," řekl primátor města Olomouce Antonín Staněk.

Velkým přínosem by měly být štítky hlavně pro ty, kteří se příliš v Olomouci nevyznají. Na tísňovou linku je možné hlásit čísla i v angličtině, systém je tedy přínosný i pro cizince.

Pracovníci Technických služeb města Olomouce označí celkem 8793 sloupů veřejného osvětlení, jednotky sborů dobrovolných hasičů pak 2538 sloupků. „Hasiči vylepují štítky v místních částech Radíkov, Černovír, Droždín, Holice, Chomoutov, Chválkovice, Lošov, Svatý Kopeček a Topolany," řekl ředitel Technických služeb Miroslav Petřík.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.