čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Horská služba měla poklidnější start prázdnin než loni, od července eviduje necelou stovku zásahů

Začátek letošních prázdnin byl pro členy Horské služby klidnější než loni. Od 1. července zaznamenali 84 zásahů, loni jich ve stejném období bylo 139. Služba ale přesto návštěvníky nabádá k opatrnosti, protože horská turistika znamená zvýšené riziko úrazů. V létě tradičně přibývá například zranění cyklistů.

„Důrazně varujeme všechny cyklisty před podceňováním horských tras. Považujeme za absolutní nutnost dodržovat bezpečný způsob jízdy a především používání ochranných přileb u všech dospělých," uvedl náčelník Horské služby Jiří Brožek. Připomněl, že během předminulého víkendu zahynuli v Jizerských horách a Beskydech dva cyklisté, kteří neměli přilbu.

Z dosavadního počtu 84 prázdninových zásahů bylo 26 právě u nehod cyklistů, což je ze všech kategorií nejvíce. Časté jsou v takových případech například zlomeniny, ale i bezvědomí, tržné rány nebo podezření na poranění páteře.

Značný počet zásahů Horské služby je způsoben i poraněními či vysílením při turistických výletech. Lidé podle záchranářů často podceňují, že se počasí v horách může velmi rychle změnit. Někdy také nerespektují značení. „Turisté v mnoha případech špatně naplánují trasu a pustí se do terénu, který je příliš obtížný vzhledem k jejich aktuálnímu zdravotnímu stavu," uvedl Brožek.

V létě roste také počet pátracích akcí. „V době houbařské sezony často pátráme po zbloudilých houbařích. Vzhledem k většímu množství dětských hromadných akcí pak také po ztracených dětech," dodal Brožek.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.