sobota 20. dubna 2024 Marcela

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

S koloběžkou ke zdravému tělu a krásné postavě

PR článek

V době sedavých zaměstnání a cest do práce a z práce autem či MHD má nemálo lidí problémy s udržením váhy a hlavně z ochablostí svalů a z toho pramenících tzv. civilizačních nemocí (bolesti zad, kříže apod.). Málokdo už ví, že právě pravidelná jízda na koloběžce tyto problémy umí vyřešit.

Ochablost svalů se projevuje i v estetické rovině, kdy jsou nejčastějším průvodním jevem sedavých zaměstnání a nedostatku pohybu široké boky, zadeček, ochablé zádové a břišní svaly. I proto dnes nemálo žen touží po dokonalé štíhlé postavě s plochým bříškem a pevným zadečkem, ovšem má problém tohoto ideálu dosáhnout. Nejen ženy ale touží zlepšit svou kondici a zbavit se případných bolestí a jiných problémů. Jenže většinou to nejde samo, je potřeba se snažit, pravidelně cvičit, hýbat se, což stojí nejen čas, ale také i peníze. Navíc mnoho lidí vyloženě návštěvy fitka, či cvičení doma v obýváku, nebaví. Levnější a zábavnější variantou se stává pro mnoho lidí běh a jízda na kole. Na první vám stačí víceméně jen kvalitní boty a kolo má také skoro každý doma. Jenže tyto sporty nejsou samy o sobě zrovna ideální na formování celé postavy a je potřeba je kombinovat, či něčím doplnit. U jízdy na kole zapojujete převážně jen spodní polovinu těla, a to ještě téměř úplně vynecháváte zadeček. U běhu je již zapojeno více svalových skupin, ale zase nemálo z nás naráží na problémy s klouby, ke kterým pravidelný běh není zrovna nejšetrnější. Existuje ale jeden sport, který je zábavný, nenáročný, relativně nenákladný a přitom vám zajistí téměř dokonalé protažení a posílení celého těla, a to včetně těch správných partií se kterými máme díky sedavým zaměstnáním nejčastěji problémy. Je jím kombinace předchozích dvou zvaná koloběh, tedy jízda na koloběžce.

Koloběh jako tréninková metoda profesionálních sportovců

Možná se to někomu může zdát divné a bude mít pocit, že koloběžky jsou jen pro malé děti, ale není tomu tak. V současné době koloběh zažívá doslova boom a výroba koloběžek pro dospělé prošla velkými změnami. Víte například, že při jízdě na koloběžce rychlostí cca 18km/h spálíte až o třetinu více kalorií než při jízdě na kole stejnou či vyšší rychlostí? Například při hodinové jízdě na koloběžce spálíte 400 až 500 kalorií (to je 1680 až 2100 kJ). Díky tomu stačí pravidelně vyrážet na delší než dvacetiminutové jízdy a už pálíte tuky a začínáte formovat postavu. Kromě pálení tuků a hubnutí je ovšem daleko důležitější posilovat svaly jako celek, ať kvůli formování postavy, nebo čistě jen ze zdravotních důvodů. Že nejde ale jen o módní vlnu a koloběh je výbornou formou tréninku, posilování a rozhýbávání těla potvrzuje to, že jej stále častěji ve svém tréninku a přípravě používají i profesionální sportovci. Víte například, že při svém tréninku využívá koloběžku i hvězdný Jaromír Jágr? Nevyužívají je ale jen hokejisté za mořem, ale i ti čeští, extraligoví a dále také například lyžaři (například úspěšná česká běžkyně na lyžích Kateřina Smutná dokonce využívá koloběžky Kostka zapůjčené od olomoucké kolobezky.bike) a další sportovci.

Jak mi koloběh prospívá?

Pojďme si tedy povědět více o tom, které části těla jsou vlastně při koloběhu zapojeny a jak. Dá se říci, že zapojeno je téměř celé tělo a to navíc velmi přirozeným způsobem. Díky specifickému postoji a pohybu při koloběhu dochází k uvolňování a zpevňování oblasti páteře, tedy koloběžka pomůže s bolestí zad. Jízda na koloběžce rovněž napomáhá správnému dýchání a má příznivý vliv na celulitidu. Na rozdíl od běhu se nemusíte bát nadměrného namáhání kloubů a také nadměrných otřesů a nárazů zejména v oblasti páteře. Oproti jízdě na kole pak sportování na koloběžce nenamáhá jen dolní polovinu těla (navíc s vyšším namáháním kolen a zapojením jen části svalů dolních končetin jak je tomu u jízdy na kole), ale zapojuje rovnoměrně většinu svalů v těle. Patrný je vliv i na prokrvení dolních končetin včetně šlapek (při správném odrazu opravdu pracuje celá dolní končetina včetně šlapek a špičky), a tudíž je vhodná i pro osoby, které trpí na špatné prokrvení a mají problémy se studenýma nohama. Pro správné využití koloběžky již existují i kurzy jak správně jezdit na koloběžce.

Které svaly při koloběhu zapojím a posílím?

Konkrétně pak v oblasti horní poloviny těla je to zejména páteř a krční, hrudní a zádové svaly. Díky tomu se při koloběhu posílí zejména zdvihač hlavy, pilovitý sval hrudní, deltový sval, velký prsní sval, kápový sval a široký sval zádový. Zpevní se celý svalový korzet podél páteře. Dále je člověk při správné jízdě na koloběžce po většinu času skloněný, což umožňuje snadnější a hlubší dýchání, než např. při chůzi. Díky tomu se „posilují“ plíce a bránice. Dále jsou zapojeny i horní končetiny. A to tak, že při správném odrazu se nejvíce zapojí dvojhlavý sval pažní, sval deltový a trojhlavý sval pažní. Samozřejmostí je posilování dolních končetin. Jsou zpevňovány svaly pánevního dna (upravují se potíže s močením, v tomto je koloběžka vhodná zejména pro ženy), perfektně se zpevňují hýžďové svaly (střední a velký hýžďový sval). Dále při pohybu na koloběžce procvičíte dvojhlavý lýtkový a stehenní sval, také přední holenní sval, přímý sval stehenní, zevní a vnitřní hlavu čtyřhlavého svalu stehenního, sval krejčovský, pološlašitý, poloblanitý, šikmý sval lýtkový a také sval chodidlový. Zapomenout nemůžeme také na to, že jízda na koloběžce přispívá ke zpevnění břicha, zejména přímého břišního svalu a zevního šikmého břišního svalu.

Má koloběh ještě nějaké další výhody?

Přidáme-li k tomu, že koloběžky jsou levnější než kola, skladnější, lehčí, hlavně ve městě obratnější, vychází nám koloběh jako vhodná alternativa pro hubnutí a zpevňování celého těla. Navíc k tomu pro jízdu na koloběžce nepotřebujete, krom dobré obuvi, žádné speciální oblečení (můžete vyrazit klidně třeba v šatech či volnější sukni, muži pak klidně i v obleku). Tedy lze je s úspěchem použít nejen pro rekreaci a sport, ale také jako praktický městský dopravní prostředek, díky čemuž se stávají přímo dokonalým řešením pro formování těla od jara až do podzimu. Koloběžku si samozřejmě můžete vyzkoušet v půjčovnách koloběžek, a pokud se vám jízda na ní zalíbí, tak není nic snazšího než navštívit některou ze specializovaných prodejen koloběžek, případně e-shop s koloběžkami.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.