pátek 29. března 2024 Taťána

Šternberská nemocnice nabídne nastávajícím maminkám předporodní kurzy, plavání i cvičení

Spolu s novým školním rokem odstartovala v Nemocnici Šternberk i další série kurzů předporodní přípravy, které jsou určeny nastávajícím maminkám od 12. týdne těhotenství. Po dvouměsíčních prázdninách v nemocnici na nastávající maminky opět čekají zkušené porodní asistentky s teoretickými přednáškami a lekcemi cvičení, ale také hodinami plavání pro těhotné.

Kurzy předporodní přípravy probíhají v Nemocnici Šternberk třetím rokem, a to aktuálně v podobě kurzu o šesti devadesátiminutových lekcích, z nichž vždy polovinu času tvoří cvičení a polovinu diskuze na vybrané téma.

„Cvičení je pro maminky v těhotenství nesmírně důležité, jednak pro udržení dobré kondice, ale také pro uvolnění vybraných partií, což může usnadnit a zpříjemnit porod. Společně s teoretickými informacemi ohledně dýchání, úlevových poloh či péče o novorozence je pak celý proces porodu a šestinedělí pro absolventky kurzu daleko příjemnější a celá snaha maximálně efektivní, což oceníme i my zdravotníci,“ říká Olga Havelková, porodní asistentka a vedoucí kurzu předporodní přípravy v Nemocnici Šternberk.

Tematickou náplní šesti lekcí kurzu je výživa v těhotenství a význam cvičení v těhotenství, příprava na porod i porod samotný, porodní plány, úlevové polohy a pomůcky při porodu, nácvik tlačení, poporodní bonding, kojení, období šestinedělí, péče o novorozence či aromaterapie. Součástí kurzu je navíc i prohlídka porodního sálu a oddělení šestinedělí. „Díky prohlídce později maminky při porodu přicházejí do známého prostředí, takže odpadá strach a stres z neznáma, což u mnohých opět výrazně přispívá k příjemnějšímu porodu,“ dodává Olga Havelková.

Zájemkyně o kurzy předporodní přípravy si mohou za zvýhodněnou cenu 1000 korun zakoupit celý kurz, nebo přijít pouze jednorázově na vybranou lekci za 200 korun, pokud to umožňuje kapacita kurzu, která je omezena na šest osob. Lekce probíhají každou středu od 13 hodin v přízemí budovy gynekologie. K účasti na lekcích i kurzu je potřebná předchozí rezervace, a to na telefonním čísle 587 800 383 nebo mailové adrese predporodnikurzy@nst.agel.cz.

Kromě předporodních kurzů a cvičení mohou nastávající maminky využít také speciálních lekcí plavání, které společně s teoretickými kurzy a cvičením nabízí budoucím maminkám maximálně efektivní přípravu na porod. Lekce plavání pro těhotné ženy v jakékoliv fázi těhotenství probíhají v rehabilitačním bazéně přímo v prostorách Nemocnice Šternberk, a to každé pondělí od 16:00 hodin. Cena jedné hodinové lekce je 130 korun a je potřeba se na ni vždy předem objednat na e-mailové adrese predporodnikurzy@nst.agel.cz. Kapacita každé lekce je šest nastávajících maminek.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.