pátek 29. března 2024 Taťána

Lékaři dnes provedou tisící transplantaci kostní dřeně, první pacientka je již skoro 18 let zdravá

Lékaři Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL), která patří mezi přední hemato-onkologická centra v zemi, provedou v pondělí tisící transplantaci kostní dřeně. "Transplantační program FNOL zahájila před 17 lety a její odborníci kostní dřeň transplantují více než 70 pacientům ročně", řekl dnes novinářům ředitel FNOL Roman Havlík

Tisícím pacientem, kterému bude ve FNOL transplantována kostní dřeň, je šestatřicetiletý Roman Weiss z Olomouce. Lékaři mu na začátku letošního roku diagnostikovali závažné onemocnění krvetvorby.  

"Chemoterapie nepřinesla očekávané výsledky, proto jsme se dohodli na transplantaci, která je pro něj jedinou šancí na vyléčení. Vhodného dárce se nám nepodařilo najít ani v rodině nemocného ani v českých registrech, našel se ovšem v německém registru dárců krvetvorných buněk. Pro pacienta i jeho rodinu to znamená novou naději," řekl vedoucí lékař transplantačního centra Edgar Faber.
  

Ve FNOL byl program transplantací kostní dřeně zahájen v roce 1997, první pacientka žije plnohodnotným životem bezmála 18 let. "Transplantace kostní dřeně představují pro řadu nemocných jedinou naději na záchranu života," uvedl Havlík.
  

Transplantace kostní dřeně dává šanci na přežití přibližně osmdesáti procentům lidí s nejzávažnějšími onemocněními krve a krvetvorby. "Když jsme téměř před osmnácti lety začínali s transplantacemi kostní dřeně v Olomouci, byl to velký posun v dostupnosti této léčby pro české pacienty. Nemocné jsme předtím byli nuceni posílat do Prahy nebo Plzně. Navíc výskyt
těchto chorob narůstá a kapacita tehdejších pracovišť už nestačila,"
podotkl přednosta hemato-onkologické kliniky FNOL Karel Indrák.
  

Úspěšnost léčby se podle něj neustále zvyšuje především díky včasnější diagnostice a novým lékům. "Jestli je dárce kostní dřeně příbuzným nemocného, nebo není, to dnes už v procesu léčby nehraje zásadní roli. Umíme vhodného dárce velmi přesně vytipovat. Zlepšuje se diagnostika, podpůrná léčba i naše zkušenosti. To vše hraje ve prospěch nemocného," dodal Indrák.

 

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.