úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak se v létě nejlépe ochladit?

PR článek

Horké dny jsou tu, a obyvatelé zejména měst začínají řešit problémy s horkem, které terorizuje jejich byt či dům. Jak se nejlépe ochladit, když bazén či jezero nejsou po ruce?

Tekutiny ano, ale vyhněte se slazeným nápojům

Vychlazený drink u bazénu je fajn, ale pokud nemáte po ruce zrovna bazén, ve kterém se můžete zchladit, nejvíce pomůže voda, kterou dochutíte citronem a mátou. Vždy mějte v lednici vychlazenou karafu, která vám pomůže během dne nebo po práci doplňovat tekutiny. Zvláště starší lidé, kteří nemají takový pocit žízně, by měli pitný režim přísně dodržovat a vypít minimálně 2 l a více vody denně. Pokud teploty přesáhnou třicítku, pak se doporučuje vypít alespoň 4 l.

Větrat ano, ale v noci

Myslíte, že otevřené okno přes den pomůže místnost ochladit? Omyl. Teplý vzduch se naopak žene dovnitř. Takže doporučujeme vytvořit průvan a mít okna otevřená přes noc. Dovnitř se nažene chladnější vzduch a ve chvíli, kdy se ráno teploty opět zvedají, okna zavřít. Uvnitř udržíte chladnější vzduch, který může rozhýbat třeba ventilátor.

Studená sprcha pomůže, když už se to nedá vydržet

Pokud jsou teploty nad pomyslnou hranicí únosnosti, je nejlepší se jít zkrátka opláchnout alespoň do sprchy. Doporučujeme teplotu snižovat ale postupně, aby pro tělo nenastal šok. Zvláště lidé starší, nebo ti s problémy se srdcem, by se prudkému ochlazení měli vyhnout.

Pokud nemáte po ruce sprchu, vystačíte si s obyčejným umyvadlem. Opláchněte si obličej, předloktí a zátylek. Pocítíte okamžitou úlevu.

S klimatizací a ventilátorem opatrně

Asi nelze popřít, že nejlepším řešením na vedra je klimatizace. Nejvíce budou jistě souhlasit ti, kteří bydlí ve střešních bytech, ve kterých teploty přes léto dosahují úrovně sauny. Klasické nástěnné klimatizace jsou nejúčinnější, ale také finančně nejnáročnější. Pomoct si ale můžete i mobilní klimatizací, která je podstatně levnější a její vývod lze jednoduše nainstalovat na okno.

S klimatizací a větráky ovšem opatrně. Doporučuje se obecně teplotu snížit maximálně o 6 stupňů oproti venkovní teplotě, protože jinak si říkáte o angínu nebo solidní nachlazení.

Pokud ovšem přeci jen chcete chládek, pak se doporučuje přidávat na teplotě u klimatizace ve chvíli, kdy se chystáte odejít. Tělo se tak pomalu zase přizpůsobí vyšší teplotě a nebude z 20 stupňů vcházet do 35stupňového vedra.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.