pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Do Červeného kostela si možná brzo zajdeme na koncert nebo kávu

Tajemný Červený kostel na třídě Svobody je dlouho veřejnosti nepřístupný. Ne moc dobře si hlídá své tajemství, od kolemjdoucích si drží odstup kovovým plotem, ale každý ho snadno prokoukne a skrz okna vidí regály plné knih. Jeho nepřístupnost se ale možná změní.

Knihy se brzy přestěhují do nové budovy a vlastník objektu Olomoucký kraj zadal atelieru-r vypracovat návrh na obnovu kostela. Autor návrhu Miroslav Pospíšil nám k tomu řekl: „Po rekonstrukci bude kostel sloužit ke kulturním účelům.  Má plnit funkci komorního koncertního sálu, má být prostorem pro veřejná čtení, prostorem výstavním. Jednou z funkcí definovanou v zadání je informační centrum kraje, stejně tak i informační centrum Vědecké knihovny. Hlavním cílem však má být samozřejmě celková rekonstrukce a rehabilitace této historické budovy, jejímž těžištěm je navrácení vnitřního prostoru stavby do jeho původní podoby, a to s citlivým zakomponováním úprav podporujících nové využití.“

Pro nové využití kostela ale bude potřeba provozní zázemí, a to by bylo velkým zásahem do chráněné památky. Proto se v atelieru-r rozhodli pro návrh nového objektu, který bude spojovat kostel s budovou ředitelství knihovny. „Bude zde recepce, kde mimo jiné budou návštěvníkům poskytovány informace nejen o akcích Vědecké knihovny, ale také o městě, o kraji. Recepce bude také zázemím kavárny, která bude situována v novém objektu a bude využívat nejen vnitřní prostory stavby, ale nabídne také možnost venkovního posezení v těsném sousedství kostela,“ sdělil Pospíšil.

Kdy si do kostela zajdeme na koncert, nebo na zahrádce u něj dáme kávu záleží především na úředním souhlasu s navrhovaným řešením. Poslední slovo má Olomoucký kraj, který objekt vlastní, jeho obnovu financuje a aktivně podporuje. Kostel byl postaven v roce 1902 a sloužil Německé evangelické církvi. Ta však po válce zanikla v souvislosti s odsunem německého obyvatelstva z Olomouce. Objekt tedy nemůže sloužit původnímu účelu setkávání lidí z náboženských důvodů, ale po téměř šedesáti letech, kdy sloužil jako sklad knih, se v něm lidé opět budou moci setkávat.

Čtěte více:

Autoři | Foto Archiv Atelier-r

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.