pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucké ulice jak je (ne)znáte - 17. listopadu

Ulice plná vzdělání, poznání, ale také zábavy, sportu a odpočinku, to je třída 17 listopadu. Za její krajnicí se rozkládají tři fakulty Univerzity Palackého, nově vybudované rozárium, i atletický stadion s významnou historií.

Třída 17. listopadu byla vybudována deset let po oficiálním zrušení pevnostního systému Olomouce, a to v roce 1896. Nejdříve se ale jednalo jen o prodloužení ulice Marschallovy, dnešní Husovy. Teprve v roce 1920 se z ní stala samostatná třída a po dobu skoro 30 let nesla jméno českého panovníka Karla IV. Rok 1949 ale přinesl změnu a ulice byla přejmenována na Leninovu podle ruského komunistického politika. Poslední změna proběhla v roce 1963, kdy ulice získala označení třída 17. listopadu a to jí zůstalo dodnes.

„Název ulice připomíná den 17. listopadu 1939, kdy byly z rozhodnutí nacistů zavřeny všechny vysoké školy a zahájen kruté represe vůči studentům,“ říká Lexikon olomouckých ulic. Tento den předcházely hrozivé události, kdy byl postřelen a následně pohřben Jan Opletal student Lékařské fakulty Karlovy Univerzity, který zemřel na následky demonstrace proti německé okupaci. Jeho pohřbu se tehdy zúčastnily tisíce lidí a ten se tak proměnil se v další demonstraci. Důsledkem ní pak byly zavřeny všechny české univerzity. Navíc bylo zatčeno přes tisíc studentů, kteří byli následně odvezeni do koncentračního tábora. A v onen den 17. listopadu bylo dokonce popraveno devět studentů a funkcionářů studentských organizací.

Pojmenování ulice je to docela příhodné, protože je skoro po celé své délce lemována univerzitními budovami a chodí po ní stovky a stovky studentů každý den. Nachází se zde totiž Právnická fakulta a Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého a druhý konec ulice vede až k Pedagogické fakultě. Mezi nimi se nachází samé centrum univerzitního života. Vedle 17. listopady totiž stojí areál vysokoškolských kolejí, který nabízí ubytování studentům všech fakult, jsou zde pro ně také jídelny a kluby.

Naproti univerzitních budov se letos v dubnu otevřelo nové rozárium, které je místem pro relaxaci a kochání se rostlinami, a dokonce vám tady půjčí i deku a můžete se připojit na wifi. Opodál stojí Domov dětí a mládeže Olomouc, který je oproti univerzitnímu areálu zase centrem zábavy dětí. Nabízí totiž desítky nejrůznějších kroužků z oblasti tance, sportu, výtvarné i hudební výchovy, ale třeba také přírody či techniky. A aby žádná věková kategorie mladistvých nebyla zanedbána, tak se naproti přes ulici nachází Střední průmyslová škola strojnická.

Ulice 17. listopadu ale nevede jen mezi Masarykovou třídou a třídou Kosmonautů. Na jihu totiž zahýbá za roh až k Šantovce. A právě v těchto místech vede kolem Tělovýchovné jednoty Sokol. Jak se chlubí na svých webových stránkách, jde o nejstarší českou tělocvičnou organizaci, která vznikla před více než 150 let. Založil ji zámožný Jindřich Fügner společně s Miroslavem Tyršem, českým národním obrozencem, který byl také historik, kritik a profesor na Karlově Univerzitě v Praze, a na jehož památku také před budovou stojí pomník.

Vedle budovy Sokola, kde dnes stávají cirkusy, byla v roce 1933 vybudována původní atletická dráha. Měla 300 yardů, tedy 273 metrů, a čtyři dráhy. Na ní se cvičila atletika na vysoké úrovni, olomoučtí sportovci se totiž stali nejlepším družstvem, když zvítězili na přeborech ČOS v Praze. Dráha ovšem brzo přestala vyhovovat svými parametry a tak se závody přesunuly z Olomouce do Zábřehu na Moravě. V roce 1976 byl okruh zrušen.

Nynější stadion stojí vedle původního sokolského a byl zde vybudován v roce 1979. Proběhla na něm spousta významných sportovních akcí a asi největší z nich bylo mistrovství světa železničářů v atletice v roce 1985. Stadion kromě slávy zažil i krušné časy, a to když přišla v roce 1997 ničivá povodeň a stadion výrazně poškodila. Místo nákladné rekonstrukce původní škváry se položil nový umělý povrch, který je opatřen certifikátem a uzpůsoben pro domácí i mezinárodní závody. Dnes se na stadionu pořádají velké ceny a memoriály úspěšných sportovců.

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.