čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Olomoucké ulice jak je (ne)znáte – Palackého

Od náměstí Hrdinů po železniční přejezd vede nedlouhá ulice, která však má dlouhou historii, řadu památek a nosí jméno českého velikána. Stála zde první česká dívčí škola v Olomouci a byla sem přestěhována brána bývalé olomoucké pevnosti.

Ulice vznikla v roce 1889 a do počátku 20. století byla označována jako Stromořadí, německy Allestrasse, protože tehdy opravdu byla lemována řadami stromů. Poté byla jen na tři roky přejmenována na třídu císaře Viléma. To podle Viléma II. Pruského, posledního německého císaře a pruského krále, který nastoupil na trůn ve svých 29 letech a s velkými ambicemi. Říše pod jeho vládou zažívala hospodářský rozmach. Chtěl pro Německo kolonie, jako měla například Anglie nebo Francie, ale jejich ochrana vyvolala potyčku s Británií, jež byla jednou z příčin první světové vály. Rokem 1918 končí Pruské království, Vilémova vláda i označení jedné z olomouckých ulic jeho jménem. Bývalý císař uniká do nizozemského exilu, kde stráví zbytek života. Zámeček Huis Doorn, v němž přebýval, zůstal po jeho odchodu beze změny a funguje dnes jako muzeum.

Od roku 1918 nesla ulice pojmenování Palackého třída. Jméno získala od obecně známého Františka Palackého, po němž je pojmenována i olomoucká univerzita. Palacký v mládí působil jako vychovatel a vzdělával se ve filozofii a estetice. Učil se také cizí jazyky, během svého života jich ovládal kolem desítky. Začal se věnovat také historii a učil se od nejlepších, Josefa Jungmana a Josefa Dobrovského. V dobách národního obrození, kdy se Palacký výrazně angažoval, získal označení Otec národa. Za svého života také vydal řadu publikací, většinou historického charakteru, ale napsal i několik beletristických děl.

Označení ulice po Františku Palackém bylo v roce 1945 nahrazeno jménem Bismarckova po německém politiku Ottovi von Bismarck, jemuž se přezdívalo Železný kancléř. Jeho jméno nese také německá bitevní loď z druhé světové války. Po skončení války se v roce 1945 navrací ulici její dřívější pojmenování po Otci národa a až dodnes zůstává třídou Palackého.

Nejvýraznějším objektem ulice je Pöttingeum, rozléhající se na rohu Palackého a Pöttingovy ulice. Tuto budovu nechal postavit hrabě Emanuel Pötting-Persing v letech 1894-1895 a vznikl zde Ústav hraběte Pottinga pro výchovu dívek. Škola byla první olomouckou institucí pro ženská povolání s vyučováním v češtině. Na úplném konci 19. století se změnila na první dívčí obchodní školu v Čechách a od roku 1948 funguje v tomto neogotickém paláci zdravotnická škola.

Hned vedle stojí další historická budova, v níž sídlí Klinika zubního lékařství Fakultní nemocnice Olomouc. Původně tato stavba vznikla v roce 1911 jako sídlo Finančního ředitelství. Byla součástí urbanistického konceptu, podle kterého mělo okolí ulice Palackého tvořit protiváhu kostelu svatého Mořice. Proto je fasáda domu secesně zdobena a na vrcholu budovy ční nárožní věž. Před nedávnem prošla budova opravou, jak zvenku, tak zevnitř, a je teď i bezbariérově přístupná.

Dále je na ulici Palackého jedno oddělení magistrátu města, kde sídlí obory jako ekonomický, živnostenský, obor školství, investic, ochrany a další. Sídlí v budově Namiro, která byla postavena v roce 2012 a kolem níž se už v době vzniku vedly rozepře ohledně klimatizace. Město tehdy muselo investovat ze svého a dodnes platí vysoké nájemné. Do zbylých prostor se další nájemníci nehrnou, právě kvůli vysoké ceně.

Naproti této kontroverzní budovy začíná jeden z olomouckých parků, a sice Čechovy sady. Ty vedou podél třídy Spojenců a navazují na ně sady Smetanovy. V létě v zimě je to prostor využívaný lidmi každého věku. Zvláště teď na podzim je plný běžců. Pomyslný počátek sadů tvoří Litovelská branka, která původně stála na dnešním náměstí Hrdinů, tvořila vstup na ulici 8. května. V roce 1944 ale byla zničena a následně znovu vybudována. Další zboření ji postihlo v roce 1882, a tak byla po několika letech přenesena na své dnešní místo, kde se dočkala oprav do současné podoby.

Kromě památek a historických budov se v ulici Palackého nachází také galerie Labyrint, nově otevřený podnik Café & Bar IF, který je filmovou kavárnou, ale také sídlem redakce Hanáckého Večerníku, a plno další obchodů.

Čtěte více:

Autoři | Foto wikipedia.org

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.