pátek 29. března 2024 Taťána

FOTO: Rekonstrukce radnice odhalila vzácný kus historie. V tubusu město nalezlo archivní listiny

Poměrně unikátní nález přinesla rekonstrukce věžičky nad orlojem, která prochází, stejně jako radniční střecha, velkou opravou. Nalezený tubus obsahoval vzácné archiválie, z nichž nejstarší vznikly v roce 1704.

„Po nalezení nebylo vůbec jasné, jak starý vlastně tubus je a co skrývá. Nález samozřejmě v každém z nás vzbudil velkou zvědavost. S otevřením tubusu jsme ale přeci jen počkali na odborníka, ředitele státního okresního archivu Olomouc Bohdana Kaňáka. Tato instituce se také postará o následné odborné zpracování nálezu,“ uvedl primátor Antonín Staněk. Primátor společně s náměstkem Filipem Žáčkem a vedoucí odboru památkové péče Vlasty Kaurové tubus otevřeli teprve 26. září. Kovový válec obsahoval přibližně třicet různých dokumentů. Jednalo se o noviny, plány a další artefakty. Tubus byl do věže uložili v roce 1962 při její dřívější rekonstrukci.

Zajímavostí jsou rovněž vzkazy našich předků, které pracovníci nalezli zastrčené za trámy. Jeden z nich byl napsaný na papírovém sáčku od svačinky. Vzkaz zde zanechali pokrývači z roku 1957 a 1992. Starší dokument na papírovém sáčku obsahoval tento text: "Platili jsme 40 haléřů za rohlík, salám 28 - 42 korun, dršťková polévka 1,60 korun, půl litru piva 1 korunu a 20 haléřů..." - "Škoda, že zde není uvedena cena másla", komentoval vzkaz Staněk.

Vzadu bylo napsáno hlavním pokrývačem panem Juřičkou: "Napřed jsme se zlobili na špatnou organizaci, ale potom jsme se rozjeli. Práce nám šla dobře. Započali jsme 20. května a skončili 2. října. Já, Juřička, se těším do důchodu. Už jsem započal 65 rok po 52 letech řemesla."

„Poměrně často se stává, že zatímco oficiální reprezentace zanechá nějaké poselství v podobném chráněném pouzdře, chtějí po sobě nechat svědectví i prostí lidé, kteří se podílí na stavbě či přestavbě. I jejich svědectví má pak s odstupem času velký význam a pro historiky také informační hodnotu,“ dodala Vlasta Kauerová, vedoucí odboru památkové péče.

Nejstarší listiny se dočkají kopií a v případě potřeby i odborné konzervace. „S výsledky odborné analýzy celého souboru nálezů seznámíme veřejnost, jakmile to bude možné. Uchované dokumenty se po odborném zpracování spolu s důležitými zprávami a artefakty z naší doby opět vrátí v novém zapečetěném pouzdře do střešního krovu ve věži nad orlojem“, vysvětlil náměstek Filip Žáček další plány.

Rekonstrukce střechy radnice začala v dubnu a z podstatné části by měla být hotova do zimy tohoto roku. Během prací se podařilo mimo jiné zjistit, že nejstarší střešní krovy nad radnici jsou z přelomu 15. a 16. Století.

Autoři | Foto Jan Kvapil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.