pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Navigační sloupky na Dolním náměstí slaví úspěch, objeví se i kolem radnice

Od dokončení rekonstrukce Dolního náměstí v Olomouci už uběhly více jak dva roky a ačkoliv jsou tu a tam slyšet hlasy, že rekonstrukce tohoto veřejného prostoru se městu příliš nevydařila, jedno si radní pochvalují – dopravní navigační sloupky.

Jedním ze zadání rekonstrukce Dolního náměstí bylo vytvoření intuitivního navigačního systému pro dopravu, tedy jasně vytyčit kruhový objezd po obvodu celého náměstí. S elegantním řešením problému přišlo varnsdorfské architektonické studio W&R – umístěním šedavých navigačních sloupků, které dokonale splynou s dlážděným povrchem náměstí a vytvoří tak jasnou a přehlednou cestu pro každého řidiče.

Úspěch celé myšlenky na sebe nenechal dlouho čekat. Již po prvních pár dnech si občané nemohli vynachválit toto nové řešení prostoru, ve kterém se tisíce z nás denně pohybují. Dokonce i motoristé na naši otázku, zda-li jsou spokojení s novým řešením Dolního náměstí, nadšeně přitakávají.

Bohužel se však najdou i tací, kteří svým špatným orientačním smyslem a bezohlednou jízdou narušují jinak takřka dokonalou sloupkovou navigaci. Pár sloupků tak už díky těmto pirátům silnic padlo za oběť. „Jak dnes někteří lidé řídí, to je opravdu něco otřesného! A vůbec – já bych všechny ty auta ve městě zakázala,“ rozčilovala se před nedávnem u jednoho poraženého sloupku paní Hana H. z Nových sadů.

Stovky nových sloupků i na „Horňák“

Z dvouletého testování fungování sloupků na Dolním náměstí radní došli k závěru, že se tento koncept osvědčil, a je tedy na čase jej využít i na Horním náměstí. Již bylo na čase, neboť jedinými body, které musí v současné době řidiči respektovat, jsou dvě kašny, Sloup Nejsvětější Trojice a budova radnice uprostřed náměstí.

Ve věci umístění sloupků na Horní náměstí jsme se na zasedání rady kupodivu  jednohlasně shodli. Navíc, když to skvěle funguje na Dolním náměstí, není důvod, proč by to nefungovalo i kolem radnice,“ podotknul jeden z radních.

Radnice již na základě vypracovaného projektu objednala 268 nových sloupků s reflexními samolepkami pro snazší orientaci řidičů při večerních jízdách po Horním náměstí. Začátek stavebních prací je naplánovaný na únor následujícího roku.

Sloupky budou navigovat řidiče nejen po vnějším okruhu náměstí, ale  i v perimetru kolem kašen a Sloupu Nejsvětější Trojice. „Na Dolním náměstí se osvědčilo, že sloupky jsou nejen výborným dopravním značením, ale také odolným chránícím prvkem. Rozhodli jsme se proto sloupky nainstalovat i kolem důležitých a turisticky hojně navštěvovaných historických památek, jako jsou kašny nebo Sloup Nejsvětější Trojice. Budou tak tvořit jakýsi plot a chránit tak památky proti projíždějícím autům a cyklistům. Přece jen, z Dolního náměstí máme zkušenost, že řidiči jsou schopni narazit do čehokoli,“ objasnil nový účel sloupků projektant.

 

Tento text je zatím jen výtvorem kreativních myslí v naší redakci, ale co vy víte, jednou to klidně může být i pravda :)

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.