čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

TEST: Volkswagen Golf Sportsvan je správnou volbou pro rodiny i jednotlivce

PR článek

V jednom z posledních čísel časopisu Auto Tip jsme si přečetli článek, ve kterém automobiloví experti testovali kvalitu a výdrž vozu Volkswagenu Golf Sportsvan. Výsledkem bylo skvělé 2. místo v žebříčku konkurentů stejné kategorie. Tato reportáž nás zaujala natolik, že jsme se rozhodli si Golf Sportsvan vyzkoušet na vlastní kůži.

Vůz jsme si zapůjčili v AutoCentru Olomouc, s nímž Drbna dlouhodobě spolupracuje. Na začátku testovací jízdy získal náš redaktor o Golfu několik technických údajů. Nás však zajímalo, jestli je skutečně pravda, že je tento automobil především multifunkčním řešením jak pro jednotlivce, tak i pro rodiny s dětmi.

Na první pohled působí vůz docela obyčejně. Když se ale podíváte pozorněji, všimnete si určitých detailních designových prvků (jako je např. přední nárazník s trojúhelníkovými mlhovkami), které dotváří celkový pozitivní dojem. Golf Sportsvan není určen pro náročného uživatele. Jeho cílovou skupinou jsou zejména rodiny s dětmi a starší řidiči.

Jde o auto střední velikosti, ač z bočního pohledu působí nebývale robustně. U Volkswagenu má však vše své opodstatnění. Mohutnější zadní část vozu v sobě totiž skrývá dostatečně velký zavazadlový prostor, který však v žádném případě není na úkor komfortu cestujících na zadních sedačkách. Znovu se tak utvrzujeme v tom, že auto je nejvhodnější variantou pro rodiny, které potřebují na zadní sedadla pohodlně umístit jednu či dvě dětské autosedačky. Do kufru se vleze kromě velkého týdenního nákupu také rodinný bernardýn.

Při prvním nasednutí za volant vozu vás příjemně překvapí zejména velký digitální palubní displej, který ovšem kombinuje i stará dobrá otočná kolečka na úpravu hlasitosti či rolování v menu počítače. Stejně tak ale můžete provádět nastavení pomocí dotykového displeje – ideální řešení jak pro oldschoolové řidiče, tak i pro ty, co si rozumí s moderní technikou. Samozřejmostí je pak „chytrý“ volant, kde můžete díky tlačítkům vše pohodlně ovládat i během jízdy. V kabině nečekejte žádné extra výstřelky posledních módních trendů. Vždy ale najdete vše, co potřebujete, a to i poslepu.

Interiér vozu celkově působí na člověka příjemně a pohodlně. Jako v obývacím pokoji se můžete cítit hlavně díky daleko posazenému přednímu oknu nebo vyšší pozici za volantem. Zejména starším řidičům se tak bude bez obtíží nastupovat a vystupovat, nemusí se ohýbat jako u některých modelů osobních aut, které se svou výškou sedaček inspirovaly snad u sportovních vozů.  Sám Volkswagen uvádí, že nejnižší poloha sedačky u Golfu Sportsvan je ve stejné úrovni jako nejvýše nastavená sedačka u Golfu Variant.

Vzhledem k tomu, že se AutoCentrum Olomouc nachází hned u dálnice na Brno, naše první jízda začala pěkně zostra. Asi největším překvapením bylo svižné zrychlení z 0 na 100km/h – Golf Sportsvan ho zvládne za necelých 10 sekund. Vysvětlení pro ty, kdo si toto zrychlení neumí představit: jde prostě o ideální vůz pro váhavé řidiče, kteří do poslední chvíle neví, jestli si mohou dovolit předjet auto před sebou. Golf Sportsvan má tak svižně zrychlení, že to v pohodě stihnete.

Dalším velkým plusem je solidní odhlučnění motoru. I při vysokých otáčkách a rychlosti nemusí řidič otáčet knoflíkem hlasitosti rádia směrem nahoru a cestující se v autě domluví bez zvyšování hlasu také při jízdě po dálnici.

Špatně si Volkswagen Golf Sportsvan nevede ani ve spotřebě. Nicméně pořád jde v tomto směru poznat, že výše spotřeby je daní za silnější motor hřímající pod kapotou (kvůli kterému však můžeme tak lehce předjíždět pomaleji jedoucí auta před námi). Přesto všechno jsme se dostali za delší časový úsek na průměrnou spotřebu někam okolo 6,8 litrů na 100 kilometrů. Ve městě to pak bylo o chlup horší – lehce přes 8 litrů na 100 kilometrů. Stále ale platí, že Golf Sportsvan je dobrý parťák jak na dálnice, tak i do rušných ulic města.

Jak jsme již zmínili na začátku, Golf Sporstvan se objevil v magazínu Auto Tip, kde experti testovali tento vůz po 100 tisících najetých kilometrech. Výsledky jsou ohromující. Golf Sportsvan skončil v žebříčků 42 stejně testovaných aut na úžasném 2. místě. Po 150 tisících najetých kilometrech byl Golf ve stavu mírného opotřebení, což se o jeho konkurentech říci nedalo. Experti například zaznamenali až po 125 tisících najetých kilometrech nutnost výměny žárovek přisvěcujících do levých zatáček. A teprve po 146 tisících najetých kilometrech se rozpadlo madlo pro uvolnění tažného zařízení. Oproti konkurentům, kterým se na úrovni stejně najetých kilometrů kazily převodovky či klimatizace, jde o „prkotiny“.

Volkswagen Golf Sportsvan tedy ocení jak laik, tak i řidič, který se technicky v autech vyzná. Je totiž jen málo záporných tvrzení, která se dají o tomto léty prověřeném voze říci.

Pokud si i vy chcete sami otestovat tento automobil, zajděte do AutoCentra Olomouc a užijte si požitek z rychlé, ale zároveň pohodlné a bezpečné jízdy.

kolikátá je toto testovací soutěž?

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.