čtvrtek 28. března 2024 Soňa

AKTUALIZOVÁNO: V Olomouci u nákupního parku Bělidla hoří textilní hala

V Olomouci hoří od sobotních časných ranních hodin textilní hala firmy Ectimex, která má v těchto prostorách uskladněné textilní zboží. Podle očitých svědků na místě zasahuje velké množství hasičských jednotek, plameny šlehají do výšky pětadvaceti metrů.

Podle svědků se požár začal šířit kolem jedné hodiny ráno. Před vypuknutím požáru slyšelo několik lidí hlasité rány. V současné chvíli je na místě přes deset hasičských jednotek.

"Na místo vyjeli profesionální hasiči z Olomouce, kteří po příjezdu zjistili, že požárem je zcela zachvácena jedna z hal plná balíků z textilem. Velitel zásahu proto na místo povolal další posilové jednotky, a to profesionální hasiče z Přerova s výškovou technikou a profesionální hasiče ze Šternberku a dobrovolné jednotky z Velké Bystřice, Velkého Týnce, Dolan, Černovíra, Chválkovic, Bohuňovic, Hluboček, Bělkovic - Lašťan, Dubu nad Moravou a Senice na Hané. Celkem tedy na místě zasahovalo 12 hasičských jednotek a asi 90 hasičů," řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že je zasažena hala a kancelářské prostory o výměře přibližně 2000 metrů čtverečních. Vzhledem k rozsahu požáru se napřed hasiči zaměřili na ochranu okolních budov. Zjistili také, že se uvnitř areálu nachází 10 plynových lahví, které vynesli ven. Kolem areálu také vede plynové potrubí, pracovníci plynáren tedy museli rychle zastavit přívod plynu.

"Na místě byla zřízena kyvadlová doprava vody, cisterny dovážely k požáru potřebnou vodu z nedaleké ulice, kde bylo vytvořeno odběrné místo. Zasažené objekty prohořívaly a postupně se u nich propadaly stropy a řítily obvodové zdi. Na místě požáru byl zřízen štáb velitele zásahu a k události byli povoláni pacovníci životního prostředí. K požáru míří také Chemická laboratoř ve Frenštátě pod Radhoštěm, která bude monitorovat koncentrace škodlivých látek v ovzduší. Jednoduchými přístroji, které mají k dispozici hasiči, nebyly naměřeny žádné škodliviny," řekla Hacsiková.

Plameny se podařilo dostat pod kontrolu hruba po pěti hodinách, likvidace stále probíhá, jednotky na místě stále požár hasí a v hasebních pracích budou pokračovat celé sobotní dopoledne.

 

Autoři | Foto HZSOL - Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.