pátek 29. března 2024 Taťána

Muž jezdil 27 let s padělaným řidičským dokladem, policie ho odhalila až letos při silniční kontrole

Kuriózní případ řeší v těchto dnech prostějovští policisté. V červnu tohoto roku zastavili řidiče, u kterého následně zjistili, že od roku 1989 jezdí s padělaným řidičským průkazem.

Devětačtyřicetiletý muž z Olomouce je nyní podezřelý z padělání a pozměňování veřejné listiny. "Tohoto skutku se měl muž dopustit tím, že v přesně nezjištěnou dobu roku 1989 nalezl na přesně nezjištěném místě v Olomouci řidičský průkaz, který neoprávněnými zásahy upravil tak, že odstranil totožnost původního držitele a vepsal do dokladu své osobní údaje a vlepil svou fotografii," řekl mluvčí policistů František Kořínek.

Takto upravený doklad používal jako pravý, a předložil ho i 23. června při silniční kontrole v obci Dubany. Policisté zjistili, že muž není držitelem řidičského oprávnění a později bylo i odhaleno, že doklad je padělaný.

"Uvedený trestný čin musí být posuzován podle trestního zákona platného v roce 1989. Ten pro tento trestný čin stanovoval trest odnětí svobody až na dvě léta. Vzhledem k době, která od spáchání skutku uplynula je jeho trestnost již promlčena. Z toho důvodu policejní orgán trestní stíhání ukončil," uvedl věci na pravou míru František Kořínek.

Nyní je muž pro své jednání, kdy řídil motorové vozidlo bez příslušného řidičského oprávnění, podezřelý z přestupku dle zákona o provozu na pozemních komunikacích. Za ten mu hrozí sankce pokuta ve výši 25 – 50 tisíc korun a zákaz činnosti od jednoho roku do dvou let.

Čtěte více:

Autoři | Foto PČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.