středa 24. dubna 2024 Jiří

V jednom z bytů na ulici Denisova se přiotrávili plynem dva lidé, záchranáři je našli v koupelně

Ve středu večer musely vyjíždět záchranné složky k případu otravy oxidem uhelnatým do centra Olomouce, konkrétně na Denisovu ulici. Záchranáři tam našli dvě přiotrávené osoby.

Záchranáři je našli v koupelně, oba skončili v péči záchranné služby. Při měření hasiči zjistili mimořádně velkou koncentraci oxidu uhelnatého, která mnohonásobně překračovala bezpečnou hranici, řekla dnes ČTK mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Dle informací muž při večerní hygieně začal pozorovat příznaky směřující k možné otravě, mimo jiné bolest hlavy a rozostřené viděni, naštěstí se mu podařilo dostat mimo nejvíce postižené místo. "Zdravotníci na místě ošetřili obě osoby, žena byla mužem k místu události přivolána a došlo rovněž k nadýchání se nebezpečnou plynnou látkou. Obě osoby po poskytnutí komplexní přednemocniční neodkladné péče, včetně aplikování medicínského kyslíku a monitoringu, poté posádka převezla oba k navazující nemocniční péči na oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Olomouci," řekl mluvčí záchranářů Zdeněk Hošák.

Hasiči zasahovali v Denisově ulici před jedenáctou hodinou večerní.  "Po příjezdu zjistili, že v bytě je velmi vysoká koncentrace oxidu uhelnatého. Uvnitř bytové jednotky byly dvě osoby, které se nebezpečného plynu nadýchaly. Do péče si je převzala zdravotnická záchranná služba," uvedla Hacsiková hasičů.

Hasiči v bytě naměřili 500 jednotek ppm oxidu uhelnatého, hraniční mez, kdy se ještě člověk může v prostředí pohybovat, je přitom 20 jednotek ppm. Hasiči proto byt odvětrali. Poté, co se v bytě již nevyskytoval žádný oxid uhelnatý, předali prostory majiteli a doporučili mu kontrolu kotle odborníkem.

Podobný případ se stal letos v březnu v Beňově na Přerovsku, kde se přiotrávili oxidem uhelnatým v rodinném domě tři lidé. Na konci února v Javorníku na Jesenicku se unikajícím plynem přiotrávilo pět lidí. Mezi nimi byly i dvě dívky ve věku deset a 11 let. Mladší z nich byla nalezena v bezvědomí a leteckou záchrannou službou byla převezena do ostravské nemocnice. Podobný případ většího rozsahu zaměstnal záchranáře v Olomouckém kraji také loni v lednu, kdy unikl oxid uhelnatý ve firmě Montix v Horce nad Moravou na Olomoucku. Bezbarvým plynem se tehdy přiotrávilo několik zaměstnanců, sedm z nich nakonec skončilo v nemocnici.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.