pátek 29. března 2024 Taťána

Policie varuje před podvodníkem s realitami, nabízí k pronájmu neexistující byty

Olomoučtí kriminalisté upozorňují na to, že přibývají podvodné inzeráty, které nabízejí pronájmy bytů na realitním portálu Sreality.cz.

Podvodník podle policie vytvoří fiktivní inzerát, ve kterém nabízí či zprostředkovává za výhodné částky pronájem bytu. Se zájemci komunikuje anglicky e-mailem a platby žádá zaslat do zahraničí prostřednictvím služby MoneyGram. Poškozené evidují policisté po celé republice, v Olomouckém kraji zaznamenali již tři případy, řekla dnes policejní mluvčí Marie Šafářová.

"Oznámení poškozených jsou evidována na různých odděleních policie v celé republice. Kriminalisté nyní prověřují možné souvislosti mezi zaevidovanými případy. V Olomouckém kraji v posledních asi deseti dnech přijali policisté tři takováto oznámení. Není vyloučeno, že další budou přibývat," uvedla policejní mluvčí.

Policisté v této souvislosti nabádají případné zájemce, kteří vyhledávají na internetu inzeráty s pronájmy bytů, aby si nalezené inzeráty co nejdůkladněji prověřili. Lidé by si měli podle Šafářové vyhledáním přesné adresy pronajímané nemovitosti existenci domu či bytu prověřit. Obezřetní by měli být i při platbách. "Způsob platby v těchto případech, odeslání peněz pomocí služby MoneyGram, také není běžný a je velmi často využíván při trestné činnosti, jelikož platby odchází do zahraničí a pro policisty je pak velmi obtížné platbu zablokovat a také dohledat," uvedla Šafářová.

Lidé, kteří se přesto stanou obětí podvodu, by měli případ neprodleně nahlásit policii. Včasné oznámení může vést i k blokaci zaslané částky, pokud již pachatel zaslanou částku nevybral v cizině, dodala Šafářová.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.