čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Soud v Olomouci potvrdil 18 let ve vězení muži, který brutálně zavraždil bezdomovce ve Chválkovicích

Za brutální vraždu bezdomovce v zahradním domku v Olomouci si sedmadvacetiletý Petr Mikulka definitivně odpyká ve vězení 18 let. Rozhodl o tom dnes olomoucký vrchní soud. Potvrdil tak rozsudek krajského soudu, proti kterému se muž odvolal. Bezdomovce Mikulka například dusil, podle soudu vraždil zvlášť surovým způsobem. Napadený muž umíral podle znalců několik desítek minut a prožíval trýznivé útrapy. Kromě trestu byla muži uložena soudem také zabezpečovací detence.

„S přihlédnutím k jeho osobnosti a způsobu provedení činu nelze tento trest považovat za nepřiměřeně přísný," řekl soudce Pavel Göth. Na místě je s ohledem na osobnost obžalovaného i zabezpečovací detence, uvedl soud.

Vražda se stala předloni v prosinci v městské části Chválkovice. Mikulka s několika dalšími známými nejprve popíjel víno u hlavního nádraží, poté se přesunuli do zahradního domku. Tam po předchozí hádce napadl známého, kterého bil pěstí do obličeje, hlavy a boku. Poté muže kopal do hlavy a celého těla. Nakonec napadeného bodal a řezal do krku a pravého stehna. Těžce zraněného muže poté vytáhl s pomocí jiného známého z chatky ven, kde mu ještě dupal do obličeje a po celém těle.

Umírajícího poté nechal ležet na zemi a jeho tělo zakryl bundou a plachtou. Ráno s ostatními známými zjistil, že muž je zřejmě mrtvý a zavolali policisty. Domluvili se přitom, že vinu za smrt svalí na známého bezdomovce, který byl už dříve odsouzen za vraždu. Lékaři při pitvě zjistili mimo jiné známky dlouhého dušení. Napadený muž podle patologů zemřel kvůli vykrvácení z bodné rány na stehně. Odborníci ale upozornili, že každý z Mikulkových útoků byl tak brutální, že mohl způsobit smrt.

Podle obhájce Františka Stratila měl muž v době činu výrazně sníženy ovládací schopnosti a soud k tomu měl přihlédnout. Obhajoba se odvolala i proti vysokému trestu. Podle žalobce je ale trest přiměřený. „Šlo o útoky, které měly likvidační charakter. Poškozený umíral trýznivým způsobem několik desítek minut," uvedl žalobce. Řekl, že za střízlivého stavu by byly jeho ovládací schopnosti sníženy jen nepodstatným způsobem. Obžalovaný o účincích alkoholu na svůj organismus věděl, dodal žalobce. Také podle soudce se muž činu dopustil ve stavu zmenšené příčetnosti, bylo to ale kvůli opilosti, do které se sám uvedl, dodal soudce.

Mikulka podle znalců trpí smíšenou poruchou osobnosti. Kriminalistům se k fyzickému napadení známého přiznal a řekl, že k útoku jej přiměly temné hlasy v jeho hlavě. Prý Mikulku nabádaly k tomu, aby někoho zabil. „Slyšel jsem Karlův smích, a proto jsem na něj zaútočil," uvedl.

Čtěte více:

 

 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.