čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Obžaloba požaduje vyšší trest pro opilého řidiče, který zavinil dopravní nehodu, při které zemřely dvě děti

Proti rozsudku olomouckého okresního soudu, který uložil v srpnu opilému řidiči za smrt dvou dětí při tragické nehodě v Olomouci 6,5 roku vězení a na deset let mu zakázal řídit, se odvolaly všechny strany.

Státní zástupce žádá vyšší trest, naopak obhajoba brojí proti trestu i vině. Případ tak dostane na stůl olomoucký krajský soud. Nehoda se stala letos v březnu na periferii Olomouce, obžalovaný Josef Ondrýsek (38) měl v krvi kolem dvou promile. Pod vlivem alkoholu neřídil poprvé.

Řidič byl obžalován z usmrcení z nedbalosti a z ohrožení pod vlivem návykové látky, hrozilo mu až deset let vězení. „Odvolání si podali všichni, tedy jak státní zástupce, tak obžalovaný i zmocněnec poškozené. Obhájce obžalovaného byl vyzván k odstranění vad, neboť jej podal ve formě takzvaného blanketu," uvedl soudce Bronislav Beran.

Státní zástupce Jaroslav Rašendorfer řekl, že žádá odvolací soud o vyšší trest. Už u okresního soudu navrhoval uložení zhruba o rok přísnějšího trestu. „Podávali jsme odvolání, chceme vyšší trest a to vzhledem k okolnostem případu a následkům nehody, kdy šlo o dvě malé děti," řekl žalobce.

Nehoda se stala 29. března na okraji Olomouce na silnici z Nových Sadů do Holice. Podle obžaloby jel řidič směrem na Holice a v okamžiku, kdy se blížil ke křižovatce, kde před ním stála dvě auta a odbočovala vlevo, narazil do zadní části odbočujícího auta. Toto auto narazilo do vozu před sebou a vyjelo do protisměru. V té chvíli jela v protisměru řidička, která se snažila zabránit střetu. Autu v protisměru se vyhnula, dostala ale smyk, vyjela mimo vozovku a asi po 60 metrech od křižovatky narazila postupně do dvou stromů.

Následky nehody byly tragické. Dvě ze tří dětí, které s ženou ve voze cestovaly, zemřely na místě. Další tři lidé byli po ošetření převezeni do olomoucké fakultní nemocnice. Šlo o obžalovaného řidiče, řidičku a chlapce, který cestoval v jejím osobním autě společně s jejími dětmi. Dítě tehdy utrpělo zhmožděniny.

Obžalovaný je od nehody ve vazbě, už v minulosti s ním bylo vedeno správní řízení kvůli jízdě pod vlivem alkoholu. Řidič se podle informací snažil okresní soud přesvědčit, že se nehoda odehrála jinak, podle něj šlo o dvě nehody nezávislé na sobě, které neměly příčinnou souvislost. Okresní soud však nepřesvědčil.

Nehoda je druhou nejtragičtější, která se letos na silnicích Olomouckého kraje stala. V polovině července při střetu osobního a nákladního auta u Bohuňovic na Olomoucku zemřeli dva dospělí a dvě děti, podle informací šlo o prarodiče a jejich vnoučata.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky tragická nehoda, obžaloba, smrt, děti, trest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.