čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Divadlo Tramtarie představilo první premiéru, pohádku Hugo z hor

Příběh přátelství sněžného muže a malé holčičky se stal hlavním tématem nové pohádky Hugo z hor, kterou dnes uvedlo v premiéře Divadlo Tramtarie Olomouc. Jde zároveň o první premiéru této divadelní scény v nadcházející sezoně. Divadlo se autorským pohádkám věnuje dlouhodobě, jde o jejich 13. dětskou inscenaci za dobu existence divadla.

Při psaní se autoři Vladislav Kracík a Matěj Mužík volně inspirovali večerníčkem Rudolfa Čechury Sněžný muž Hugo. Pohádku založili na kombinaci loutkohry a komediálních skečů. "Autor pohádky režisér a dramatik Vladislav Kracík již stojí za úspěšnými pohádkami O pračlovíčkovi, Pohádkami o mašinkách nebo Pohádkami z mléčné dráhy. Jeho tvorba pro děti je charakteristická osobitým humorem a originálními vyprávěcími postupy," uvedla ředitelka divadla Petra Němečková.
   

Pohádka vypráví o tom, jak si vědci z polární výpravy dovezou domů místo hledané polární myši sněžného muže. Sněžný muž, zvaný Hugo, se poté seznámí s malou dcerkou profesora výpravy. Jádrem pohádky je téma přátelství a podle autorů je určena pro děti od tří let.
   

Inscenace Hugo z hor se stala zároveň první premiérou divadla. "Tramtarie sice není primárně dětským divadlem, nicméně se autorské tvorbě pro děti věnuje kontinuálně již téměř deset let a se svými osobitými pohádkami slaví mnohé úspěchy," doplnila Němečková.
   

Tvorbu pro děti členové divadla uvedli mimo jiné na scénách v Belgii, Lucembursku či Německu. Jedna z nejúspěšnějších pohádek O pračlovíčkovi se čtyři sezóny hraje na jevištích celé republiky a nedávno přesáhla hranici 300 repríz.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.