sobota 20. dubna 2024 Marcela

Husův sbor se otevře veřejnosti, zve na sobotní komentované prohlídky

Rádi byste poznali historii trojlodní baziliky Husova sboru v Olomouci? Máte jedinečnou možnost. Husův sbor se veřejnosti otevře v sobotu 18. dubna v rámci celorepublikové akce Brány památek dokořán. Návštěvníky čekají komentované prohlídky, naskytne se jim možnost netradičního pohledu ze střechy baziliky nebo možnost vyslechnout si koncerty duchovní hudby. Vstup na všechny části programu je volný.

Brány Husova sboru, který se nachází na severozápadním okraji historického jádra města, se zájemcům otevřou v 10 hodin první komentovanou prohlídkou. Návštěvníky provede a dějiny i architekturu stavby představí církevní historik, památkář a historik umění Miloslav Pojsl. „Husův sbor jsme pro zpřístupnění v rámci celorepublikové akce Brány památek dokořán vybrali záměrně. Chceme tím nejen připomenout historii této stavby, ale především také 90. výročí od položení základního kamene kostela a 600. výročí upálení Mistra Jana Husa,“ vysvětlil náměstek primátora pro kulturu Pavel Urbášek.

Kromě chrámu bude návštěvníkům zpřístupněno také kolumbárium, které se pod kostelem nachází. Samotný chrám byl postaven v letech 1924–1926 v neoklasicistním slohu, projekt vypracoval olomoucký architekt Hubert Aust. „Komentované prohlídky v sobotu proběhnou v 10, 11 a také ve 13 a 14 hodin. Kromě samotné historie stavby přiblíží návštěvníkům také jejího autora architekta Huberta Austa,“ upřesnil program akce v Husově sboru vedoucí oddělení kultury magistrátu Radim Schubert. „Kromě kostela a kolumbária mohou lidé nahlédnout také do běžně nepřístupných prostor, kterými jsou půdní prostory nebo střecha chrámu,“ vyzdvihl body programu Radim Schubert.

Architekturu i atmosféru Husova sboru si mohu lidé vychutnat také za doprovodu duchovní hudby. Během soboty na návštěvníky čeká hned několik koncertů v podání Konzervatoře Evangelické akademie či souboru Ensemble Flauto Dolce, který představí hudbu 14. – 17. století. Program pak v 19 hodin zakončí volná rekonstrukce kuriózního alegorického melodramatu Antonína Saletky s názvem Korunované století, jež měl v Olomouci premiéru již roce 1724 u příležitosti výročí založení Jezuitského konviktu.

 

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.