pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Letošní Ekologické dny Olomouc se ponesou ve znamení kulturní krajiny

Ve znamení vztahu člověka a kulturní krajiny bude letošní 25. ročník jednoho z největších tuzemských ekologických festivalů Ekologické dny Olomouc. Zahájen bude v pátek a skončí na začátku května. Festival návštěvníkům nabídne ekojarmark, besedy i koncert několika hudebních skupin v centru města.

"Veškeré dění festivalu se ptá na vztah člověka a kulturní krajiny. Tento vztah je obsahem výstav, výletů, programů pro školy, konference Města s dobrou adresou, akcí pro rodiče s dětmi a je také hlavním tématem besed v Muzeu umění Olomouc," řekl dnes jeden z organizátorů Ekologických dnů Olomouc, ředitel Sluňákova Michal Bartoš.

V sobotu bude zahájena návštěvnická sezóna v loni otevřeném Domu přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou u Olomouce, jehož areál ozdobilo svými výtvory několik českých umělců. Připraven je i výlet na zajímavá místa Litovelského Pomoraví.

Na Ekologické dny Olomouc se letos chystá řada odborníků z celé země. Do Olomouce přijede diskutovat například filozof Václav Bělohradský či biologové Jiří Sádlo a Stanislav Komárek.

Festival vyvrcholí v pátek 1. května ekojarmarkem. "Návštěvníkům bude k dispozici více jak 100 stánků s informacemi o životním prostředí i tradičními řemesly a hravá stanoviště pro rodiče s dětmi," uvedl Bartoš. Součástí ekojarmarku bude divadlo i koncert, na kterém zahrají skupiny Zrní, ASPM, Květy, Naše Kvety, Žamboši, Marshall Malinovsky či zpěvák Luboš Pospíšil.

"Ekologické dny Olomouc jsou o setkání zvídavých lidí, kteří se rádi ptají, vzdělávají, jsou otevření k názorům jiných, snaží se dávat věci do jejich kontextů. Je to setkání tváří v tvář, tělesně - bez virtuálních sítí, v neopakovatelných situacích a v kontaktu se zajímavými osobnostmi a přitažlivými tématy," podotkl Bartoš.

Program Ekologických dnů Olomouc je na stránkách www.slunakov.cz. Festival každoročně navštíví až 20.000 lidí.

 

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.