úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Moravské divadlo Olomouc získalo Cenu Thálie za operu

Skvělého ocenění se dočkala opera Moravského divadla Olomouc! Hlavní kulturní stánek ve městě slaví už třetí Cenu Thálie v jednadvacetileté historii udělování tohoto ocenění. Ze sobotního slavnostního vyhlášení v Praze si ji odnesl sólista opery a operety Jiří Přibyl za mimořádný jevištní výkon v mužské kategorii opery. Pořádající Hereckou asociaci oslovil svým ztvárněním Falstaffa ve stejnojmenné inscenaci Verdiho opery.

Devětatřicetletý Jiří Přibyl byl na tuto cenu nominován poprvé. Podotkl, že v jeho dosavadní kariéře je Falstaff mezní rolí. Původně ji přitom málem odmítl. "Nejprve jsem Falstaffa zpívat nechtěl, byl jsem přesvědčený, že je to úkol pro zralého pěvce s velkými hereckými i životními zkušenostmi. RoleFalstaffa je výletem nad můj obor. Většinou ji zpívají barytonisté, zatímco já inklinuji k basu," uvedl Přibyl. Roli nakonec přijal s tím, že se nechtěl vzdát bez boje.

Na jevišti tak ztvárnil obtloustlého a zhýralého rytíře, který se rozhodne svou špatnoufinanční situaci řešit zálety za paničkami zazobaných windsorských měšťanů. "Postupem času jsem poznal, že je to obrovská a lákavá příležitost kzúročení všech mých dosavadních pěveckých i hereckých zkušeností," dodal operní pěvec, který byl v užší nominaci na Cenu Thálie společně sbarytonistou Jiřím Brücklerem a tenoristou Richardem Samkem. 

Nové nastudování inscenace Falstaff mělo v Moravském divadle Olomouc po dvaatřiceti letech premiéru 4. října 2013. Verdiho komickou operu nastudovala slovenská režisérka Andrea Hlinková,autorem hudebního nastudování a dirigentem je umělecký šéf olomoucké opery a operety Miloslav Oswald. Oceněný Jiří Přibyl alternuje v této inscenacititulní roli s hostujícím Richardem Haanem, sólistou opery Národního divadla v Praze. Z ocenění Thálie se Moravské divadlo Olomouc už radovalo dvakrát. Za rok 1997 ji obdržela Ludmila Machytková za roli kněžny Marie Anny Elisy voperetě Paganini, v roce 2006 získala Evellyn Pacoláková Cenu pro mladého činoherce do 33 let.

L.BehingerováZdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.