čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Návštěvnost olomouckého akvaparku loni mírně vzrostla

Návštěvnost městského akvaparku v Olomouci, který od otevření v létě 2009 vykazuje mnohamilionové ztráty, loni po předchozím poklesu hlavně díky vydařené letní sezoně i závěru roku mírně vzrostla. Zatímco v roce 2011 si přišlo užít vodních radovánek 221.000 lidí a o rok později jich bylo 180.000, loni se počet návštěvníků zvýšil na 185.000. ČTK to dnes řekl hlavní manažer společnosti Aquapark Olomouc Dalibor Přikryl. Olomoucký akvapark je druhou nejnavštěvovanější atrakcí v Olomouckém kraji, kde prvenství dlouhodobě patří zoologické zahradě.

"Návštěvnost akvaparku loni meziročně vzrostla o dvě až tři procenta, a to zásluhou kombinace našich marketingových aktivit a příznivého počasí v létě i na konci roku," uvedl Přikryl. Akvapark loni udržel návštěvnost navzdory tomu, že v Olomouci byl otevřen zrekonstruovaný plavecký areál, který byl v létě plný lidí. "Návštěvnost plaveckého areálu byla přes prázdniny sice
vysoká, ale přesto jsme se i my v létě přiblížili k rekordním číslům návštěvnosti. V jeden den jsme tady měli více než 2300 lidí, což je číslo, které jsme naposledy měli v roce 2009," řekl Přikryl.

Také o vánočních svátcích akvapark díky teplému počasí navštívilo na tuto roční dobu nebývale velké množství lidí. "Kdyby bylo na horách hezky a lidé vyrazili lyžovat, tak v roční bilanci máme možná až o 1500 návštěvníků méně," podotkl Přikryl.

Společnost Akvapark Olomouc by loňský rok měla podle Přikryla uzavřít s tržbami na úrovni roku 2012, kdy klesly meziročně o 1,5 milionu korun na 26,3 milionu korun. "Provozní náklady se nám opět podařilo pokrýt provozními výnosy," uvedl Přikryl. 

Firma Aquapark Olomouc předloni snížila ztrátu z 26,9 milionu korun v roce 2011 na 5,7 milionu korun. Její kumulovaný prodělek se vyšplhal na bezmála 80 milionů korun. Provoz akvaparku bude podle náměstka primátora Iva Vlacha (TOP 09) ještě zhruba tři roky prodělečný. Ztráty by už ale neměly být tak vysoké jako v předešlých letech. Celkové náklady na vybudování akvaparku přesáhnou miliardu korun.

Akvapark se od otevření v roce 2009 neobejde bez dotací města. V roce 2011 radnice akvaparku platila téměř 30 milionů korun, které firma použila na provoz a splátky investičního úvěru. Předloni byla dotace zvýšena na 45 milionů korun, s jejíž pomocí by měl akvapark do roku 2026 úvěr splatit. 

Akvapark nechala v lokalitě Pod Vlachovým vybudovat radnice se sdružením firem Atzwanger, Gemo a Skanska. Majoritním akcionářem firmy Aquapark Olomouc byla původně společnost TECPROM s 55procentním podílem. Město drželo 45 procent akcií. Podle akcionářské smlouvy Olomouc později od firmy TECPROM odkoupila za 138 milionů korun 40 procent akcií akvaparku. Loni Olomouc pořídila dalších deset procent akcií a posledních pět procent v roce 2017.

Proti výstavbě akvaparku protestovala iniciativa Naše Olomouc. Její stoupenci argumentovali tím, že provoz bude ztrátový a město by nemělo suplovat roli podnikatelů.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.