sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoucké divadelní prázdniny začnou již příští týden

Pátý ročník Olomouckých divadelních prázdnin je rekordní, bude totiž trvat sedm dní a nabídne celkem sedm představení. A k tomu přídavkem koncert kapely Svervou v čele se sólistkou olomouckého baletu Renátou Mrózkovou. Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci se od pondělí 25. srpna do neděle 31. srpna představí vedle místních souborů také bratislavské divadlo GUnaGU či Malá scéna Zlín. Vstupenky na festivalová představení jsou v prodeji v pokladně Moravského divadla Olomouc a v informačním centru v podloubí radnice. Záštitu nad festivalem převzal náměstek olomouckého primátora Jan Holpuch.

Letošní program bude ve znamení dobré zábavy a také hudby, v areálu Vlastivědného muzea zazní folk v podání kapely Svervou i barokní opera La guerra amorosa. „Chtěli jsme, aby byl program z divadelního pohledu pestřejší a na své si přišli i milovníci hudebního žánru,“ uvedla dramaturgyně festivalu Jitka Weiermüllerová.

Festivalový program zahájí činohra Moravského divadla Olomouc (MDO), která tentokrát představí komedii Amazonie o pohledu do zákulisí natáčení telenovely a příprav avantgardního dramatu. Mezi tradiční hosty přehlídky patří Hudebně-dramatické studio při MDO. Dětští herci a tanečníci pod vedením režiséra Václava Málka připomenou jednu z nejslavnějších her Divadla Semafor Jonáš a tingl tangl. „Uvedením tohoto díla si připomeneme devadesát let od narození hudebního skladatele, zpěváka, herce a výtvarníka Jiřího Šlitra,“ upozornil Málek.

Po roce se na přehlídku vrací místní soubor Slovanský tyátr, tentokrát s inscenací se záhadným názvem *O*EO a *U*IE. „Hledali jsme titul, který by se nejlépe hodil k příležitosti oslav desátého výročí založení souboru. Předvádíme divákům naši úpravu Romea a Julie. Přejímali jsme nejrůznější inspirace a texty. Stále je to Shakespeare, i když studentský,“ uvedl režisér a umělecký šéf souboru Zdeněk Vévoda. Na soutěžní přehlídce amatérských souborů Valašské křoví získal titul cenu za nejlepší inscenaci a za kolektivní herecký výkon.

Dalším tradičním hostem přehlídky je Divadlo Tramtarie. Olomoucký soubor nabídne hořkou komedii Ošklivec o ztrátě lidské identity v dnešní konzumní společnosti. „Brilantně napsaná hra není zajímavá jenom moderním přístupem ke stavbě dramatického textu, střídáním tragických a komediálních situací v jednom setu, je to především její myšlenková nadstavba, která ji dělá nesmírně aktuální,“ sdělil režisér inscenace Jiří Trnka.

Příjemným zpestřením letošního programu bude účast zahraničních hostů. Poslední srpnový víkend zavítá do Olomouce oblíbené bratislavské divadlo GUnaGu, které příští rok oslaví třicet let od svého vzniku. Na festivalu uvede Kabaret The Best of GUnaGU, a jak už název napovídá, půjde o výběr nejlepších skečů, komediálních scén a písniček z dosavadních inscenací slovenského souboru. Dalším hostujícím souborem je Malá scéna Zlín s poutavou hrou o nadpřirozenu a záhadách mezi nebem a zemí Mystery Story. Jejím autorem a současně režisérem inscenace je Konrád Popel. Pozvání přijala také koncertní sopranistka Martina Macko, která představí barokní operu La guerra amorosa (Válka milostná). „V Olomouci je vždycky báječné publikum, takže se moc těšíme. Obzvlášť, pokud nám bude přát počasí, bude v pozdně letním večeru věčné téma lásky určitě rezonovat s každým z nás,“ sdělila Macko. V představení dále vystoupí Jana Wallingerová, olomouckému divadelnímu publiku známá z inscenací Carmen a Čert a Káča.

Záštitu nad festivalem převzal náměstek olomouckého primátora Jan Holpuch. „Přiznávám, že mám pro divadlo slabost, no a na prázdniny jsem se vždycky těšil už jako kluk. Z tohoto pohledu se mi Olomoucké divadelní prázdniny jeví jako báječné spojení. Mám upřímnou radost z toho, že tento festival, který jsem před čtyřmi lety pomáhal spoluzakládat, rok od roku vzkvétá a že se stal dnes už tradiční součástí letní kulturní nabídky v našem městě,“ uvedl Holpuch.

Všechna představení se uskuteční v atriu Vlastivědného muzea v Olomouci, v případě nepříznivého počasí v přilehlém sále Václava III.

PROGRAM:

pondělí 25. 8. ve 20:00
AMAZONIE
Moravské divadlo Olomouc / Michal Spišák

úterý 26. 8. ve 20:00
MYSTERY STORY
Malá scéna Zlín / Konrád Popel

středa 27. 8. ve 20:00 
LA GUERRA AMOROSA
Martina Macko (soprán), Konzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž

čtvrtek 28. 8. ve 20:00
*O*EO a *U*IE
Slovanský tyátr / Zdeněk Vévoda

pátek 29. 8. v 16:00
JONÁŠ A TINGL TANGL
Hudebně dramatické studio při MDO / Václav Málek

pátek 29. 8. v 20:00
OŠKLIVEC
Divadlo Tramtarie / Jiří Trnka

sobota 30. 8. ve 20:00
KABARET REMIX / The Best of GUnaGU 1985-2014
GUnaGU Bratislava / Viliam Klimáček

neděle 31. 8. ve 20:00
SVERVOU
Koncert Renáty Mrózkové s kapelou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.