pátek 29. března 2024 Taťána

Olomouckou galerii Caesar obsadily kresby jazzmana Opravila

Prostory olomoucké galerie Caesar obsadily kresby olomouckého jazzmana Milana Opravila. Výstava dostala název Jazzman z města želví nálady a je vzpomínkou na jednu z ikon olomoucké hudební scény, zakladatele skupiny Free Jazz Trio. Autora představuje nejen jako svéráznou muzikantskou osobnost, ale rovněž jako osobitého kreslíře a vtipného komentátora olomoucké reality posledních let.

"Uspořádali jsme mu výstavu, neboť jsme zjistili v jeho pozůstalosti, že byl kromě aktivního muzikanta i kreslířem. Dělal spoustu zajímavých kreseb, vtipně komentoval život v Olomouci," řekl dnes galerista Milan Schubert.
   

Pro mnohé byla podoba Opravila, který zemřel na konci roku 2012, jako kreslíře novinkou. "Já jsem ho vnímal pouze jako muzikanta. O jeho malování jsem skoro nic nevěděl, to si dělal spíš pro sebe, skrytě. Je to jeho první výstava," řekl dnes člen kapely baskytarista Luděk Záruba. 
   

Na expozici mohou návštěvníci spatřit například obálky, které autor posílal svým přátelům, k vidění jsou i návrhy novoročních nebo vánočních přání. Nechybějí ani kresby, které posílal kolegům v práci a na kterých komentoval jejich pracovní činnost či události na úřadě. Opravil pracoval na magistrátním stavebním odboru. "Kresby jsou humorné samy o sobě, zároveň je doplňoval humornými texty," dodal Schubert.
   

Milan Opravil byl zakládajícím členem Free Jazz Tria Olomouc, které se v premiéře představilo v únoru 1972. Kapela vznikla ze skupiny moderního jazzu Jazz Q.E.V. vedené pianistou Emilem Viklickým. Po jeho odchodu na vojnu, se zbylé trio rozhodlo pokračovat dál bez piana a změnit stylové zaměření na free jazz. Z kapely Opravil později odešel ze zdravotních důvodů. Free Jazz Trio však funguje na olomoucké scéně dál.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.