úterý 16. dubna 2024 Irena

Organizátoři letošního festivalu AFO hlásí díky osobnostem rekordní počet účasníků

Rekordní počet návštěvníků očekávají letos organizátoři mezinárodní přehlídky populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Důvodem obrovského zájmu jsou podle pořadatelů především dvě osobnosti festivalu, světově uznávaní vědci Richard Dawkins a Lawrence M. Krauss, kteří se v Olomouci sejdou i na společné debatě.

Jubilejní 50. ročník festivalu se bude konat příští týden. Akreditovalo se na něj už přes 3000 návštěvníků, řekl dnes mluvčí festivalu Ondřej Čížek.

"Příčinou obrovského zájmu je nejen otevření Pevnosti poznání, ale i příjezd Richarda Dawkinse a Lawrence Krausse, kteří zde budou společně vystupovat. Je to poprvé v České republice a možná i naposledy, že se tito dva přátelé a vědecké veličiny setkají společně v jednom městě a vystoupí jak každý na své přednášce, tak na společné debatě," uvedl Čížek.

Světově uznávaný teoretický fyzik a kosmolog Lawrence M. Krauss navštívil AFO již loni a podle pořadatelů se mu ve městě velmi líbilo. To byl i důvod, že se vrací. "Dopomohl nám k tomu, aby sem přijel Richard Dawkins, neboť jsou přátelé," řekl Čížek.

Čtyřiasedmdesátiletý britský biolog Dawkins bude se svým přítelem Kraussem diskutovat společně příští pátek během světového vědecko-popularizačního projektu Origins Dialogues, který přichází poprvé také do ČR. Oba hosté přispějí do diskusního panelu s názvem Život, vesmír a vůbec.

Academia film Olomouc se letos uskuteční od 14. do 19. dubna. Kromě tří desítek nejzajímavějších populárně-vědeckých filmů současnosti nabídne návštěvníkům také rozsáhlý doprovodný program. Soutěžní snímky světové i tuzemské produkce se utkají ve třech kategoriích - mezinárodní a české soutěže a soutěže krátkých filmů, kde je bude hodnotit odborná porota. Mimo tyto skupiny se ale filmy mohou ucházet o Cenu diváků či Cenu za přínos popularizace vědy. Hlavní programový blok letos nese název Zánik a počátek a bude reflektovat nejen vznik vesmíru a zrození moderního člověka, ale také vzestupy a pády celých kultur. Mezi dalšími tematickými bloky patří Věda v popkultuře, (Ne)zdravá výživa, Absurdita rasismu, Sex jako povolání, Věda a válka, Ženy a věda či AFO retro. Více informací je na stránkách www.afo.cz.

 

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.