pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Zoo Olomouc získala tygra ussurijského a chce vytvořit chovný pár

Početní stav chovaných zvířat v Zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce o víkendu rozšířil samec tygra ussurijského, který byl v neděli přivezen z maďarské zoo Áltpark v Nyíregyházi. Chovatelé se budou snažit dát mladého tygra Amura dohromady se samicí Betty, aby spolu vytvořili chovný pár. Pokud si tygři padnou do oka, tak by se v olomoucké zoo mohla po třicetileté pauze opět narodit mláďata tygra ussurijského.

Tygr se v maďarské zoo narodil loni v dubnu. "S novým prostředím se Amur teprve seznamuje, potřebuje čas. Prozatím s ním není řeč. Po příjezdu se mu ven příliš nechtělo, běhá, řve," řekla dnes novinářům ošetřovatelka Dana Reisigová.

Tygry ussurijské chová zoologická zahrada na Svatém Kopečku od roku 1976. První mláďata byla v zoo odchována v letech 1980 až 1983. "S menšími přestávkami olomoucká zoo tygry chovala stále, ale další chovný pár, který by po sobě zanechal potomky, se sestavit už nepodařilo," podotkla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Tygr ussurijský, dříve nazývaný také sibiřský, obývá území východního Ruska v blízkosti řeky Ussuri. Tato nejmohutnější kočkovitá šelma žije v oblastech, které jsou velmi nehostinné. V zimě teploty v těchto částech světa klesají až 45 stupňů pod bod mrazu. Dospělí samci tygra ussurijského mohou vážit 250 až 300 kilogramů.

Olomoucká zoo chová zhruba 350 druhů zvířat, jejichž celkový počet na konci roku 2012 byl 1861. Branami zahrady za rok 2012 prošlo 365.867 návštěvníků, což bylo meziročně o zhruba 7300 méně. Zřizovatelem zoo je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje. Loni radnice zoo poskytla 23 milionů korun.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.