sobota 20. dubna 2024 Marcela

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Učení může být i zábava, důkazem je Škola Populo

PR článek

Před časem otevřela v samotném centru Olomouce svoje brány Škola Populo. Vzhledem k tomu, že od začátku školního roku už uplynulo několik týdnů, je opět aktuální otázka, kdo žáky doučí látku, která jim ve škole činí problémy. Člověk může namátkově hledat neznámého lektora na internetu, nebo využít právě služeb Školy Populo. Ta doučování povýšila na profesionální službu s mnohými benefity. O výhodách této formy doučování jsme si povídali se zakladatelem školy, Jakubem Rakušanem.

Jak se zrodil nápad založit Školu Populo?
Vše začalo u myšlenky pomoci všem dětem a studentům, kteří hledají doučování bez zbytečného odkladu, se zkušenými a prověřenými lektory a v podnětném studijním prostředí. Dobře jsme věděli, že takové služby v Olomouci ještě nikdo nenabízí. Hledání doučování v Olomouci fungovalo před založením Školy Populo nejčastěji prostřednictvím internetu a informací na něm, podle kterých se rodič dítěte zkontaktoval s lektorem, o němž ale příliš nevěděl. V tomto případě ale nikdo nezaručí, že zvolený lektor má dostatečné odborné znalosti a pedagogické schopnosti, aby se dokázal přizpůsobit potřebám konkrétního dítěte.

V čem je Škola Populo tedy jiná?
Ve Škole Populo si zakládáme na kvalitě poskytovaných služeb, přičemž stěžejní je pro nás vysoká úroveň lektorů. Lektoři v naší databázi jsou pečlivě vybíráni v několikakolovém výběrovém řízení. Kromě profesních schopností budoucích lektorů se zajímáme rovněž o jejich vztah k dětem a o preferovanou formu výuky. Pokud tedy víme, že je žák plachý, doporučíme pro něj klidnějšího a citlivějšího lektora, pokud je naopak dítě nesoustředěné, bude ho doučovat lektor, který má autoritu a nebojí se i zvýšit hlas. Ve Škole Populo se zároveň snažíme vytvořit příjemnější alternativu k doučování v hlučném prostředí knihoven, kaváren či vysokoškolských kolejí.

Jak tomu mám rozumět?
V naší škole doučujeme v útulných a klidných učebnách v centru Olomouce, kam žák pravidelně dochází. Zvykne si tak na stálé prostředí, kde jej neruší okolní vlivy a on se může maximálně věnovat probírané látce. Po příchodu uvítá žáka naše milá slečna personalistka Jana, která žáka odvede za lektorem. Naším cílem je, aby se žák ve Škole Populo začal cítit jako doma a doučování pro něj bylo příjemnější.

S kolika lektory v současné době spolupracujete?
Ze zhruba dvou set lektorů, kteří nás kontaktovali, jsme vybrali šedesát, u kterých jsme přesvědčeni o výborných znalostech daného oboru a zároveň o dobrých pedagogických schopnostech. Výuka navíc probíhá formou, kdy se s lektorem učí jeden či maximálně dva žáci. Lektoři tak mohou věnovat žákům maximální pozornost po celou dobu doučování.

Komu všemu může Škola Populo pomoci?
Naše nabídka doučování pokrývá prakticky veškeré učivo od nejnižších ročníků na základní škole až po specializované předměty na vysokých školách. V řadách našich lektorů jsou navíc lidé studující speciální pedagogiku. Můžeme tak nabídnout kvalifikovanou pomoc pro hyperaktivní děti a pro děti s lehkými mozkovými dysfunkcemi, jako je dyslexie či dyskalkulie. Kdybych měl charakterizovat klienty přicházející do Školy Populo, pak bych je rozdělil na dvě základní skupiny – v první jsou žáci, kteří sami cítí potřebu se v některém směru zdokonalovat a aktivně vyhledají naši pomoc. Druhou skupinu představují rodiče, kteří vidí, že dítě ve škole neprospívá dle očekávání, a hledají pro něj odbornou pomoc.

Je nějaká užší skupina, která chodí nejvíce?
Nedá se říci, že je určitá skupina vysloveně majoritní, ale například v poslední době se nám častěji ozývají rodiče, jejichž děti jsou sportovci a mají ve škole individuální učební plán, který jim neumožňuje věnovat škole tolik času, kolik by bylo potřeba. Tyto děti potřebují soustavnou péči, díky které se budou moci naplno věnovat své sportovní aktivitě. Kromě sportovců nás také často kontaktují studenti, kteří hledají dlouhodobou pomoc s přípravou na přijímací zkoušky na střední a vysoké školy.

Jak přistupujete k novému žákovi, který potřebuje pomoci od Školy Populo?
S rodiči žáka si domluvíme první setkání, které je koncipováno jako informativní schůzka, na níž vše probíhá formou přátelského rozhovoru mezi naší personalistkou, rodičem a žákem. V rámci tohoto setkání vyplní žák test týkající se příslušného předmětu. Na základě jeho výsledků připravíme individuální učební plán. Ten obsahuje doporučení týkající se intenzity a délky doučování, které jsou nastaveny tak, aby žák dosáhl ve stanoveném termínu požadovaných výsledků.

Jakou od vás má rodič zpětnou vazbu, aby měl jistotu, že bude vaše doučování efektivní?
Každému žákovi vystavíme elektronickou žákovskou knížku, do které po každé hodině lektor zapíše zápis z lekce. Rodiče tak okamžitě dostávají zpětnou vazbu o tom, jak si jejich dítě stojí. V případě, že je u nás žák delší dobu, připraví na konci každého pololetí jeho lektor velkou závěrečnou zprávu se všemi údaji o průběhu doučování a o jeho výsledcích, případně i s doporučením v doučování pokračovat. Nehodnotíme však známkami, ale pouze slovně.

Kde vás případní zájemci o doučování mohou kontaktovat?
Ideální je zhlédnout naše webové stránky www.skolapopulo.cz, kde rodiče i studenti naleznou všechny potřebné informace a mohou nezávazně vyplnit kontaktní formulář, na jehož základě se jim ozveme. Další možností je kontaktovat nás na telefonu 777 798 394 a domluvit se na termínu informativní schůzky, kde s Vámi probereme veškeré podrobnosti přímo u nás ve Škole Populo, která sídlí za červeným kostelem na ulici Tylova číslo 6.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.