středa 24. dubna 2024 Jiří

Každá sklenice oříšků nám projde rukama desetkrát, říkají Matěj Zavoral a Marek Dyntera

Matěj a Marek vyrábějí v Olomouci oříšková másla, která jsou podle nich skvělá jak pro sportovce, tak pro nemluvňata. Tuto pochoutku má v oblibě čím dál víc aktivních lidí. Taky jste o ní ještě neslyšeli?

Jak vás napadlo začít vyrábět oříšková másla?
Mar​ek: Žili jsme v Kanadě v úžasném městě Vancouver, já dva roky, Matěj s přestávkami ještě delší dobu. Trávili jsme mnoho času na horách, kde jsme si užívali nedotčené kanadské přírody. Právě ve Vancouveru jsme poznali specifické oříškové pomazánky, které nám zachutnaly.

Matěj: Lidé zde hodně žijí sportem a to za každého počasí a to, že ve Vancouveru prší často. Celkově tam je úžasný přístup ke sportu a zdravému životnímu stylu.

Marek:  Severní Vancouver je část města, která je pod horami, nedaleko je oceán a krásný záliv. Když máte štěstí, tak v jeden den můžete lyžovat a pak si zaplavat v oceánu nebo zajezdit na kole. V takovém prostředí jsem poprvé ochutnal oříškové máslo. Podle mě je nejlepší kuchyně na světě ve Vancouveru, žijí tam lidé z celého světa a mnoho surovin si tam pořídíte naprosto čerstvých.

Takže vám tato másla hned zachutnala?
Matěj: Viděli jsme, že to rádi jedí lidé na horách, v oříškovém másle je totiž obrovské množství kalorií, tu energii pak můžete využít při sportu nebo v přírodě. Je to výhodnější, než si s sebou vzít májku s  chlebem. Zároveň jsme zjistili, že se z toho dá dělat hodně věcí. Také to není jen o arašídovém másle, snažíme se přidávat i další oříšky. Pořád ještě vymýšlíme nové příchutě a zdaleka nejsme u konce.

Marek: Já si v Kanadě nejvíc oblíbil mandlové, až pak jsem ochutnal arašídové a kešu. Není to nic nového, jen jsme se po návratu rozhodli vyrábět tyto másla podle sebe a poctivě. Jde hlavně o přístup k výrobě a kvalitní vstupní suroviny.

Chtěli jste se do výroby oříškových pomazánek pustit hned?
Marek: Po návratu z Kanady jsme nejprve každý z nás zkoušeli  jít svoji cestu, oba jsme z Čech, ale naše přítelkyně pocházejí z Moravy.

Matěj: Měl jsem v Kroměříži hospodu a Marek pracoval jako technik, ale nebyli jsme úplně spokojení.

Marek: Hlavní impuls byl v tom, že jsme nemohli sehnat kvalitní ořechová másla. V supermarketech se sice sem tam nějaká objeví, jenže ta jsou plná soli, sojového lecitinu a palmového tuku a kvalita neodpovídá tomu, na co jsme byli z Kanady zvyklí.  A tak se zrodil nápad založit společně firmu Šufánek.

Jaké to je přijít na český trh s něčím, co lidé neznají?
Marek: Nejdřív se nám lidé dokonce i vysmívali, zejména po zkušenostech s těmi prvními pokusy. Uznávám, že to nebyla žádná sláva, ale postupně jsme to vychytali. Navíc chápu, že specifická chuť oříškového másla nemusí každého oslovit.

Matěj: Prvními ochutnávači byli naši kamarádi, přátelé a nejbližší rodina. I naše přítelkyně, které tento produkt znají a chutná jim, si nebyly jisté, jestli se nám to povede. Moc jim to v našich začátcích nechutnalo.

Takže jste postupně našli tu správnou chuť a začali oříšková másla nabízet prodejcům?
Matěj: Byl to bolestný start. Ze začátku jsme třeba prodali jen 20 másel za měsíc, bylo to peklo. Snažili jsme se nejdřív oslovovat obchody, přemlouvat je. Oni se tam na nás dívali nedůvěřivě, nechápali, proč by to měli zařadit do prodeje.

Marek: Sice už ořechové máslo znali z nabídky velkých firem, ale když k nim přišel mladý člověk s tím, že něco vyrábí, tak nevěřícně zírali. Na nás dva kluky v tričku a džínách. Slyšeli jsme i takové argumenty, že lidé jsou prostě zvyklí na oříškové máslo od jejich zahraničního dodavatele. Nechtěli vzít v potaz, že jim nabízíme český výrobek, který je navíc z velké části z čerstvých surovin.

Věřili jste, že i tak prorazíte v obchodech?
Matěj: Zjistili jsme, že raději půjdeme cestou kvalitního produktu a lidé se nám začali ozývat sami. Nesnažíme se prorazit do velkých obchodů. Snažíme se distribuovat naše oříšková másla sami. Hlídáme si obchůdky, aby jich nebylo moc, ale zase máme jistotu, že se všechno prodá. Navíc nás nikdo nedrží v šachu s cenou. Nejvíc u nás funguje doporučení spokojených zákazníků, kteří o nás řekli svým známým. Jsme vděční sportovcům a aktivním lidem, kteří dělají třeba fitness, cyklistiku nebo jen tak chodí po přírodě, protože ti nás nejvíc podporují na svých profilech na sociálních sítích a tak se o nás dozvídají další lidé.

Marek: Navíc si myslím, že České republika je konzervativní země a chvíli tu zákazníkům trvá přijmout cizí a dosud neznámý produkt.

S čím teď nejvíc bojujete?
Matěj: Sehnat kvalitní dodavatele je naše největší výzva. Už se stalo, že jsme vrátili celou paletu ořechů, protože nebyly dost kvalitní. Všechny dodávky ořechů ochutnáváme.  Také třeba s kokosem jsme nebyli spokojení, také v tomto případě jsme poslali zpět celou objednávku.

Marek: Nechceme za každou cenu vyrábět produkt na množství poptávky, protože bychom museli slevit z kvality. Proto se u nás stane, že občas prostě není výrobek dostupný. Z pohledu čísel a tabulek a plnění plánu jsme taková noční můra obchodních zástupců a manažerů. Naštěstí si plány nastavujeme sami. Zákazníci tak v tomto případě mají možnost ochutnat i nějaké další máslo z nabídky.

Odkud tedy pochází vaše suroviny?
Matěj: Arašídy máme z jižní Ameriky, vyhýbáme se těm čínským. Vlašské  ořechy jsou z České Republiky a lískové ořechy jsou z Turecka či Gruzie. Mandle jsou nejlepší z Austrálie nebo z Kalifornie či Španělska. Kešu z Vietnamu a kokos ze Srí Lanky. Většina surovin se v Česku vypěstovat nedá, a když ano, tak je po nich taková poptávka, že se zrovna nedají sehnat, třeba dýně nebo slunečnice. Ta může být i Rakouská nebo Slovenská, ale není ji často kde brát.

Marek: Čokoládu jsme si oblíbili od pana Bačíka z nedalekých Troubelic. Tam dělají skvělé věci, mají totiž svou rodinou farmu v jižní Americe. I když je tahle úžasná čokoláda trochu dražší než třeba belgická, rozhodli jsme se podporovat místního dodavatele.

Pojďme k samotné výrobě, je to hlavně o správném pomletí ořechů?
Marek: Každou sklenici vezmeme do ruky desetkrát, začíná to jejím mytím, tříděním a zpracováním ořechů, poté se plní oříškovým máslem, uzavření víčkem, nalepení etiket a poté míří do studeného skladu,  kde čeká na objednávky.

Matěj: Důležitá je koordinace, ze začátku se stávalo, že jsme najednou neměli do čeho plnit. Nebo se nám stalo, že jsme o sklenice zavadili a celý blok se nám sesypal a bylo po sklenicích. Dřív jsme sídlili v  Pekařské ulici ve starém domě, tam jsme museli sklenice přenášet a dostávat  je paleťákem do dvora, což  bylo šíleně únavné.

Marek: Člověk, když začíná, tak si nedokáže představit, jaké můžou vzniknout problémy při výrobě a  následné expedici.  Když toho bylo opravdu hodně na odeslání, tak se někdy stávalo, že se jiný typ másla zatoulal do jiné objednávky. Pak jsme museli naše chybky napravit. Pořád se učíme a právě toto nás baví. Naštěstí naši zákazníci jsou milí.

Je oříškové máslo spíš pro sportovně aktivní lidi?
Matěj: Někteří sportovci dokážou spořádat kilové balení i za týden, což je pro mě až neuvěřitelné. Oblíbené je ale i pojídání našeho másla večer u televize, hlavně kokosové v tomto případě vede. Takže tak napůl, nemusíte být zrovna vrcholový závodník. Navíc pomazánka vám společně s ovocem ráno dodá energii a nebudete mít hlad několik hodin. To se může hodit úplně každému.

Marek: Je pravda, že v sezóně to jsou nejčastěji cyklisté a lidé, kteří běhají a sportují. Cyklisté jedou na zdravých tucích a právě proto s některými spolupracujeme. Stejně tak nás mají rádi fanoušci fitness všeho druhu. Naše másla se už podívala i na rallye Dakar s posádkou Tomáše Vrátného.  Je vtipné, že ořechy původem z jižní Ameriky se tímto způsobem zase vrátily do místa, kde vyrostly.

Matěj: 100 gramů vám dá energii 600 kalorií, což je čtvrtina denního příjmu dospělého člověka. Oříškové máslo obsahuje málo cukru a hodně bílkovin, což je pro sportovce ideální strava, když potřebují podat dlouhodobější výkon. Energie z našich výrobků se ukládá a postupně se uvolňuje. Proti cukrům, které vás sice rychle nabudí, ale tělo je ještě rychleji spotřebuje.

Jak je to s alergeny?
Matěj: Maminky se naučily kupovat naše másla pro svoje děti. Pomáhají vývoji kostí a neobsahují tolik sacharidů. Jsou tam minerální látky a výživné bílkoviny.

Marek: Tady byl dlouho trend, že se děti nesmějí oříšků ani dotknout, ale třeba v Kanadě jim dávají ochutnat oříšková másla už od půl roku věku. Pro nás Evropany to byl šok. Když se už malé dítě s tím alergenem setká už v útlém věku, potom si k němu lépe vypěstuje imunitu. Ale je jasné, že už od mládí platí, že když není pohyb, tak strava to nespasí. Jíst by se mělo všechno a nepřehánět to.

Za kvalitu si ale budeme muset připlatit?
Matěj: Jsme rádi, že je čím dál víc lidí, kterým záleží na tom, co jedí. A je jedno, jestli si vybírají kvalitní čokoládu, nebo uzeniny. Jsou pak ochotní zaplatit za výrobek, o kterém vědí, z čeho je složený.

Marek: Když si lidé přepočtou ceny zboží v akci v supermarketu na nutriční hodnotu, zjistí pak, že co se týče energie, kterou z toho jídla získají, to není vůbec tak výživné, jak si mysleli. Nakonec je takové akční jídlo mnohem dražší než zdánlivě luxusní kvalitnější potraviny, jež jim naopak dají mnohem víc energie. Zkuste o tom přemýšlet a podívat se občas na etiketu toho, co v akci kupujete. Velké množství nekvalitní potraviny v člověku nic nezanechá, zato malé množství kvalitní ano a navíc je hodnotné i pro tělo.

Matěj: Naše másla jsou vyrobená ze 100% oříšků a čokolády. Je to také veganský produkt určený pro všechny. Zatímco v jiných pomazánkových máslech můžete najít tuky, palmový olej, cukr, aroma a pouze pár gramů oříšků. To se projeví i na nesrovnatelné prodejní ceně, ale přijdete o tu hodnotu.

Chystáte nějaké novinky?
Marek: Chceme přidávat nové produkty,  zkoušet, ochutnávat, bavit sebe i naše zákazníky. Začínáme si pražit sami, tím si ještě důrazněji pohlídáme kvalitu.

Matěj: Přestanou tak případy, kdy jsme vraceli celou paletu do pražírny, protože nám ty oříšky prostě nechutnaly. Takhle si bereme odpovědnost na sebe. Navíc můžeme zkoušet nové druhy oříškových másel. Máte se na co těšit. I tak se ale podívejte na naši nabídku na šufánek.cz, naše másla najdete i u vybraných prodejců regionálních potravin.

Autoři | Foto Marek Rigo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.