úterý 19. března 2024 Josef

ROZHOVOR: Projekt Dyzajn k sežrání přinese bylinné čaje s tváří Pavla Lišky

Olomoucký sociální podnik Přirozenou cestou rozjíždí projekt Dyzajn k sežrání. V měsíční lhůtě si dal za úkol vybrat na Startovači skoro půl milionu korun na zprovoznění výroby Čajů s tváří. V případě, že se jim to povede, tak budete moci v jejich Obchůdku U Zeleného věnce vídat čaje s Pavlem Liškou, Bárou Polákovou, Jindřichem Štreitem nebo Evou Kacanu. O projektu, kterému se věnují hlavně osoby s tělesným postižením, jsem se pobavila se zástupkyní firmy Přirozenou cestou Andreou Mácovou.

Andrea Mácová se k sociální firmě dostala přes Filipa, syna koordinátora sociálních projektů Stanislava Hyráka. Nyní je na mateřské dovolené, ale předtím dělala osobní asistentku tělesně postiženému Filipovi. Spadá pod ni propagace čajů, komunikace se zákazníky a dodavateli. Intenzivně se věnuje projektu Dyzajn k sežrání, kterým se do 7.12.2016 snaží vybrat na crowfundingové stránce Startovač peníze na rozjezd výroby bio čajů s přebalem fotografie slavné osobnosti. „Pracuji hlavně po večerech, kdy se manžel vrátí z práce a může hlídat. Někdy je toho více, někdy méně, ale stojí to za to,“ říká Mácová.

Sociální firma Přirozenou cestou sídlí ve Chválkovicích, kde má kanceláře a výdejnu e-shopu. Hlavně má ale také kamenný Obchůdek U Zeleného věnce na Dolním náměstí v Olomouci. Kromě prodeje koření, olejů a porcelánu tam najdete Čaje, pro dobrý pocit v srdci. Krabička čajů s fotografií jednoho ze čtyř měst republiky je určená pro dobročinnou sbírku Pro dobrý pocit. Charakteristickým znakem je samotné aktivní zapojení tělesně postižených osob do realizace a organizace sbírky. 

Vysvětlíte mi, co se vlastně skrývá pod Dyzajnem k sežrání?
Dyzajn k sežrání je projekt na Startovači, kde se snažíme vybrat peníze na rozjezd výroby speciální edice čajů, kterým říkáme Čaje s tváří. Snažíme se oslovit podporovatele a získat prostředky na rozjezd výroby. To zahrnuje hlavně vybavení pro tvorbu grafiky, uzpůsobení pracoviště, aby bylo bez bariér a zajištění financí na výrobu čajů. Peníze, které se, doufejme, vyberou, tak půjdou hlavně na technické vybavení a zajištění výroby čajů. Tímto rozšíříme pracovní nabídku pro osoby se zdravotním postižením.  

Vyrábíte si čaje sami?
Co se týče samotných čajů, tak na výrobě spolupracujeme s firmou Sonnentor, která je produkuje a my se podílíme na tvorbě grafiky, obsahu krabiček, kompletaci a dalších pracovních krocích. Tímto se do samotné výroby zapojují osoby se zdravotním postižením z naší sociální firmy Přirozenou cestou. Zaměstnáváme vozíčkáře a osoby pečující o osobu blízkou, kteří mají k životu úžasný přístup a nebojí se ze sebe udělat srandu. Filip, kterému jsem původně dělala asistentku ve škole, se stará o IT věci a www stránky, obchodní zástupkyní je paralympionička Eva Kacanu. Přímo v Obchůdku U Zeleného věnce pak pracuje Petra Kryštofová.

Říkáte jim Čaje s tváří, jaké se tam teda objeví?
Svoji fotografii nám slíbil fotograf Jindřich Štreit, herec Pavel Liška s partnerkou Bárou Polákovou, zpěvák skupiny Mňága a Žďorp Petr Fiala nebo zpěvák Ivo Viktorina. Objeví se také Eva Kacanu, která je také obchodním zástupcem a hlavně skvělá atletka a vrhačka koulí, Jiří Ježek, šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice. Nebude chybět ani zakladatelka Dobrého místa pro život Věra Novotná a cestovatel na motorce Václav Dvořák.

Jak jste se ke spolupráci s těmito osobnostmi vůbec dostali?
S paní Kacanu se známe už delší dobu, nejenom že s námi pracuje, ale komunita vozíčkářů v Olomouci je velmi propojená. A co se týká Pavla Lišky, tak jeho přítelkyně Bára Poláková natáčela přes léto v Olomouci film a pan Liška hlídal jejich malé dítě. Chodil po Olomouci a zavítal i k nám do obchůdku. Slovo dalo slovo a pan Hyrák k němu dorazil s celým štábem v neděli dopoledne a tak vzniklo skvělé video s panem Liškou, kterým propagujeme Dyzajn k sežrání. Fotograf Štreit chodí pravidelně nakupovat do obchůdku a také Petr Fiala z Mňágy a Žďorp.

Od kdy do kdy mohou lidé přispívat?
Samotný projekt na Startovači je od 7.11.2016  do 7.12. do té doby bychom rádi vybrali částku 480 tisíc. Je to buď a nebo. Děláme všechno pro to, abychom peníze získali. Když se požadovanou částku nepodaří vybrat celou, tak nedostaneme nic. Je poněkud vyšší, ale chtěli bychom mít vybavené základní věci na provoz. Příspěvky začínají na 190 korunách a přispívatel poté získá Čaj s tváří osobnosti. Poté pokračují přes tisícovku, deset tisíc a končí na padesáti tisících. Tak velká částka je už spíše určena pro firmy, které dostanou tři fotografie Jindřich Štreita a skoro tři stovky propagačních čajů dle výběru.

Je to první projekt sociálního podniku Přirozenou cestou?
Ano, je to první projekt tohoto druhu, ale vyzkoušeli jsme si pilotní verzi a vyrobili čaje měst Olomouc, Praha, Ostrava a Brno. Lidem se čaje líbí a chtěli bychom to teď díky projektu začít dělat naplno.

Mohou se zájemci o přispění někde dozvědět více?
Samozřejmě, máme svoje internetové stránky www.prirozenoucestou.cz a facebook. Projekt je také na Startovači, www.startovac.cz. Abychom náš program na Startovači podpořili ještě více, tak jsme se rozhodli uspořádat Víkend pro Dyzajn k sežrání. Už o tomto víkendu se u nás v Obchůdku U Zeleného věnce mohou návštěvníci dozvědět více o samotném projektu, podívat se na promo video nebo se jen napít skvělého bylinkového čaje. Budeme se na všechny návštěvníky těšit na Dolním náměstí 8 a samozřejmě nebude chybět ani bio vánoční punč. 

Autoři | Foto Přirozenou cestou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.