čtvrtek 28. března 2024 Soňa

ROZHOVOR: S Lamborghini jsem si splnil dětský sen, teď ho plním dalším, říká majitel SportDrive Tomáš Zapletal

Třiadvacetiletý Tomáš Zapletal začal podnikat ve věku, kdy většina puberťáků myslí na holky nebo hraje počítačové hry. Rychle dokázal využít nastupující internet a založil firmu Future Import Group. Provozuje několik internetových obchodů s oblečením a také zážitkové jízdy ve sportovních automobilech. Pokud máte v rodině nebo mezi známými obdivovatele a obdivovatelky značek jako je Ferrari a Lamborghini, můžete jim pod vánoční stromeček darovat jízdu ve sporťáku s maximální rychlostí 310 kilometrů v hodině.

„Od patnácti let jsem začal prodávat různé věci na internetu. Jsem z generace, která se na webu dokáže pohybovat a zjistil jsem, že se tím dá dobře vydělat. Začal jsem s telefony z druhé ruky, konzolemi a později jsem se dostal k oblečení, což dělám dodnes,“ říká Tomáš Zapletal. Jeho hlavní činností je dnes prodej oblečení na stránkách streetin.cz. Před třemi lety založil také SportDrive.cz, kde nabízí jízdu v italských sporťácích.

Jak jste se dostal k zprostředkování zážitkových jízd ve sportovních autech?
Od mala jsem blázen do aut. Když kolem mě projelo Ferrari, tak jsem měl hned lepší náladu a roztáhl se mi úsměv po tváři. Když stálo na ulici, tak jsem u něho vydržel stát hodně dlouho a jenom jsem se na něj díval. Přijde mi, že většinou chlapi jsou blázni do aut a já jsem o to větší (smích). Na internetu jsem si všiml, že se tyto zážitky dobře prodávají, a právě před třemi lety byla firma v dobré finanční situaci a mohli jsme si dovolit nákup Ferrari. Před Vánocemi jsem začal prodávat poukazy na jízdu, a jelikož je to stále žádané, tak s tím pokračuji. V dalším roce jsem pak koupil Lamborghini.

Jaké značky aut teda máte?
Jsou dvě, které jsou ve vlastnictví firmy: Ferrari F430 a Lamborghini Gallardo. Nemyslím si, že by bylo nutné jich mít více. Každý chlap si chce vyzkoušet buď Ferrari nebo Lambo, které je ve světě sportovních aut taková drzá značka. Říká se, že ať už Lamborghini udělá jakékoliv auto, tak je sen každého kluka se v něm projet nebo alespoň si dát plakát nad postel. A Ferrari je samo o sobě světový fenomén. Těmito dvěma auty dokážeme oslovit a uspokojit potřebu většiny lidí.

Jak si mohou zákazníci objednat jízdu?
V prvé řadě je hlavní si zakoupit poukaz, který je dostupný na našich stránkách SportDrive.cz nebo na množství zážitkových a slevových serverů. V devadesáti procentech to nakupující věnuje jako dárek. Obdarovaný nás pak kontaktuje, ať už telefonicky nebo přes rezervační systém, a získá podrobnější informace. Vybere si město, ve kterém chce jezdit, z nabídky Praha, Brno, Olomouc a Ostrava, a pak také datum. Většinou jsme v jednom městě jeden týden v měsíci. Jízda začíná u nákupních center, aby se případný doprovod mohl nějak zabavit. Před jízdou se podepíše smlouva, která obsahuje dva hlavní body: pokud řidič dostane pokutu, tak ji hradí sám a v případě způsobení nehody platí deseti procentní spoluúčast.

Řídí zákazník sám nebo jede pouze jako spolujezdec?
Pokud má osmnáct let a platný řidičský průkaz, tak ho řídí sám, ale za dozoru zkušeného instruktora. Pokud je někdo mladší nebo naopak starší a už si na řízení netroufá, tak může jet i jako spolujezdec.

Kolik minut jízda trvá a kolik stojí?
Máme intervaly patnáct, třicet a šedesát minut samotné jízdy. Nejvíc se prodává třicetiminutová za 2199 korun, v ceně je i palivo. Jezdí se v běžném provozu a platí tedy klasická pravidla silničního provozu. Ze zkušeností víme, že si to tak zákazník užije více, než třeba tříminutovou jízdu na závodním okruhu.

Mají auta manuální nebo automatickou převodovku?
Jsou to poloautomaty, to znamená že se řadí pádly pod volantem. Ale my to máme nastavené v automatickém režimu, protože když si zákazníci sednou poprvé do auta, tak jsou zpočátku vystrašení. Zapomenou kde je blinkr nebo jedou třeba v protisměru (smích).

Pořizujete také záznam z jízdy?
V autě máme dvě GoPro kamery, které snímají ve FullHD rozlišení. Jedna snímá přímo řidiče a druhá je po levé straně a snímá, co vidíte ven z auta a také interiér. Po jízdě hosteska na startovní místě přehraje záznamy na paměťovou kartu a zákazník tak rovnou po jízdě odchází se záznamem své jízdy.

Jezdí se i přes zimu?
Auta jsou zazimovaná až do dubna. Se sportovními auty se přes zimu vůbec nejezdí, nejsou přizpůsobena na provoz ve sněhu nebo po posolených silnicích. Jezdit budeme zase od 1. dubna do 31. října.

Které je vaše nejoblíbenější?
Obě dvě mají něco do sebe. Už od mala jsem snil o tom, že budu vlastnit Lamborghini. Ale postupem času jsem trošku více přirostl k Ferrari, protože má dobré jízdní vlastnosti. Lamborghini se mi ale zase více libí vzhledově.

Kde je parkujete?
Jsou na tajném místě v garáži v Olomouci (smích).

Jezdíte si s Ferrari nebo Lamborghini po Olomouci? Nebo čím jezdíte vy?
Auta jsou docela vytížená a když v nich nejezdí zákazníci, tak jsou třeba v servise na pravidelné prohlídce nebo výměně oleje. Sedím v nich tak možná jednou za měsíc, ale když jsou k dispozici, tak se v nich projedu. Normálně ale jezdím v Nissan 350Z, který jsem si pořídil na osmnáctiny ze svých prvních vydělaných peněz.

Pokud máte zájem o zážitkovou jízdu nebo chcete zjistit více informací, tak se podívejte na stránky SportDrive.cz 

Čtěte více:

Autoři | Foto Archiv SportDrive

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.