sobota 20. dubna 2024 Marcela

Náš tým, který se stará o organizaci koncertu, zabere celý hotel, říkají Kabáti

Kapela Kabát má za sebou autogramiádu v nákupním centru OC Haná a dnes večer ji čeká samotný vrchol, tedy koncert v olomouckém zimním stadionu. Uspořádat jeden takový koncert je nesmírně náročné a s kapelou tak jede podle baskytaristy a textaře Milana Špalka více než šedesátičlenný tým.

Včera jste měli autogramiádu v OC Haná. Chystáte ji před každým koncertem?

Josef Vojtek:
Na festivalech to neděláme, ale na turné máme autogramiádu v každém městě. Samostatné turné jsme měli skoro před třemi lety. Za tu dobu dorůstají noví fanoušci a vytváříme nové plakáty a fotky. Proto jsme se rozhodli pokaždé den před koncertem uspořádat autogramiádu. Fanoušci nás alespoň mohou vidět jinak než na pódiu.

Milan Špalek:
Předtím jsme se podepisovali po koncertech, ale teď už to není možné. Je to tak obří akce, že jsme po koncertě vyždímaní a už bychom ani neunesli tužky (směje se).

Zanedlouho se bude vyhlašovat soutěž Zlatý Slavík, kterou můžete letos vyhrát už po dvanácté. Je pro vás vítězství velké zadostiučinění, nebo vás víc potěší vyprodaná hala?

Josef:
Já si té ceny vážím. Není to podle mě žádné domlouvání po telefonu „hele, dneska to potřebujeme dát tomuhle“, ale je to opravdu od lidí. Aspoň si to myslím. Pokud na vás fanoušci myslí a pošlou vám hlas, tak si zaslouží, aby jejich oblíbená kapela na galavečer přišla. I kdybychom měli být třetí, nebo pátí. Vždy si uděláme čas a během našeho turné máme tento termín vyhrazený. Není to o tom, že bychom museli být za každou cenu první, ale opravdu si té ceny vážíme.

Jaký máte vztah k Olomouci? Koncertujete tady radši než v jiných městech?

Josef:
Já bych neupřednostňoval žádné město. Vybírali jsme jednotlivá místa podle toho, kde je dobrý hokejový stadion, a také podle toho, kde už máme nějaké zkušenosti. Nepřikládal bych větší váhu Plzni nebo Budějovicím před Olomoucí. Každý koncert je jiný a originální.

Jak těžké je zorganizovat samotný koncert? Kolik lidí se na tom podílí?

Milan:
Nemáme to přesně spočítané, ale jede s námi autobus techniků, kteří osvětlují, stavějí pódium, zvukaři jedou samostatně. Je nás dost. Přibližně kolem šedesáti lidí. Většinou zabereme celý hotel. Tým maká neuvěřitelným způsobem. Hodinu po koncertu se přijdu podívat na stadion, pódium je složené a hala skoro prázdná.

Josef:
Chlapi makají celou noc. Přes den spí a v noci pracují. Mají dva měsíce převrácený život, což jim vůbec nezávidím. Jede s námi více než 8 kamionů. Je to strašně velký ansámbl (směje se).

Co plánujete do budoucna? Chystáte nějakou desku k výročí kapely?

Josef:
Takhle dopředu nejde podle mě plánovat ani v životě. My jsme rádi, že se povedlo vymyslet nynější turné, protože dneska není jednoduché zaujmout fanouška něčím, co bude originální. Samozřejmě si děláme plány, ale to jsou pouze takové náčrty, kam bychom mohli směřovat. Víme, že příští rok pojedeme festivaly, ale co bude dál, to neřešíme. Plánovat na pět let dopředu nemá cenu. Člověk neví, co se stane zítra.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.