čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Rozhovor: Pokud chcete prodat nemovitost, je nejvyšší čas, říká ředitel Hanácké realitní kanceláře Petr Korytar

PR článek

Pravděpodobně jste již zaregistrovali, že na olomouckém realitním trhu se ceny nemovitostí a pronájmů zvyšují a zvyšují. O tom, jaká je v olomouckých realitách situace nyní a jak se bude trh vyvíjet do budoucna, jsme si povídali s ředitelem Hanácké realitní kanceláře, Petrem Korytarem.

Pane Korytare, ze všech stran teď slyšíme, že ceny bytů a domů v Olomouci začínají být neúnosně vysoké. Čím to je?
Nejprve bych poznamenal, že to není problém jen Olomouce, děje se to ve všech krajských městech. Samozřejmě je to dané poptávkou po realitách. Lidé chtějí bydlet, chtějí stavět domy a najímat si byty, následkem je pak i růst cen realit. Navíc, psychologický efekt u lidí udělá strašně moc – lidé se bojí, že když budou čekat, nebudou mít co koupit, proto kupují byty za vysoké částky. Banky tomu hodně napomáhají tím, že straší tvrzeními o navyšování úroků u hypoték. A lidé panikaří, spěchají, berou si hypotéky a kupují…

Přitom v Olomouci se staví poměrně hodně nových bytů, ne?

Ano, ale tato výstavba ještě nynější situaci neovlivňuje, efekt přijde až později, po dokončení. V kombinaci s dalšími faktory to bude jeden ze zlomových bodů na realitním trhu, kdy ceny bytů a domů půjdou směrem dolů.

Hanácká realitní kancelář byla založena roku 1992, takže máte přehled, jak to dlouhodobě na olomouckém realitním trhu vypadá. Dala by se tato doba přirovnat k nějaké dřívější?

Určitě k době kolem roku 2008, tedy době před poslední realitní krizí. Tehdy si také lidé mysleli, že ceny budou růst donekonečna, a kupovali byty za obrovské peníze. Kdyby tehdy vyslyšeli některé prognózy a počkali by s koupí, mohli výrazně ušetřit.  Chápu situaci, kdy člověka ke koupi nemovitosti nutí životní situace, např. se s rodinou potřebuje přestěhovat do většího bytu. Spíše se divím fenoménu, který byl patrný i v roce 2008, kdy lidé ve velkém kupovali předražené byty, jako investici s následujícím pronájmem. Stejnou situaci, pozorujeme i dnes. Je to ale zase příležitost pro prodejce nemovitostí…

Je tam přece jen nějaký rozdíl?

Ano, z mého pohledu je tato doba jiná v přístupu bank k rizikovým klientům. Před deseti lety byly banky daleko opatrnější., Dnes, díky větší bankovní konkurenci, už dostane hypotéku, když to řeknu laicky, téměř každý. Bank je na trhu mnohem více než před deseti lety. Ty novější přistupují kladně i k těm rizikovějším klientům a hypotéku jim poskytnou. Tím se zadělává do budoucna na vážný problém.

Pojďme se tedy na tu situaci podívat i z druhé strany. Mám byt a plánuji ho prodat. A něco mi říká, že teď je ideální doba, ne?

Rozhodně . Co se týče cen bytů a domů v Olomouci, jsme podle mého názoru na jejich pomyslném vrcholu. Má-li člověk byt a uvažuje nad jeho prodejem, dá se konstatovat, že pokud se rozhodne pro jeho prodej teď, má skoro jistotu, že ho prodá za nejvíc peněz.

Jak dlouho může takový stav trvat?

To jde hodně těžko říci a bylo by neprofesionální jen tak vystřelit nějaké nepodložené datum. Závisí to na mnoho faktorech, jako výkonnost ekonomiky u nás a v Evropě, již zmíněná nová výstavba apod. Troufám si ale tvrdit, že až ta pověstná cenová bublina praskne, čeká nás tvrdý pád cen směrem dolů. ,. Situaci a náladu kupujících navíc, tak jako vždy,, umocní média, která celkový stav rozdmýchají,

Stále je dost lidí, kteří se snaží byt prodat bez pomoci realitní kanceláře, že?

To je pravda a nahrává tomu i dnešní doba, kdy je obrovská poptávka po nemovitostech. . Já ale tvrdím, že využít služeb realitní kanceláře, kde vám při prodeji nemovitosti pomůžou odborníci s letitou praxí a s dobrou orientací na trhu realit, je výhodnější volbou.

Zkuste vysvětlit proč? Jak mi v tomto případě může pomoci realitní kancelář, třeba vaše HRK, která již na olomouckém trhu působí přes dvě desítky let?

Je důležité si uvědomit, že dobrá realitní kancelář dokáže prodat nemovitost za daleko vyšší cenu než to svede samoprodejce. Díky zkušenostem, znalostem místního trhu, databázi poptávajících, široké inzerci a dalším nástrojům jsme schopni i po odečtení provize vydělat prodávajícímu více peněz. Klient se navíc kromě podpisu kupní smlouvy nemusí o nic starat. Ušetříme mu mnoho času, starostí a ochráníme před riziky, kterou při prodeji nemovitosti mohou vzniknout.

Podle čeho se stanovuje cena?

Do hry vstupuje mnoho faktorů jako je stáří bytu či domu, jeho poloha, dopravní dostupnost, technický stav nemovitosti a podobně. Úkolem dobrého makléře, je právě určení správné tržní ceny, na základě jeho dlouhodobé orientace na místním trhu ale i aktuální znalostí tržní situace. V naší realitní kanceláří se makléři navíc účastní pravidelných porad, kde se cenová hladina prodejních i nájemních cen konzultuje, tak aby každý makléř byl připraven klientovi co nejlépe poradit a doporučit mu to správnou startovací cenu nemovitosti, která je polovinou úspěšného prodeje.

Hanácká realitní kancelář byla založena v roce 1992 a od počátku své existence patří mezi lídry na realitním trhu nejen na Olomoucku. Tak jako na počátku devadesátých let, tak i dnes usilují naši zaměstnanci o dobré jméno společnosti svým profesionálním a odpovědným přístupem ke klientům.

 

Autoři | Foto Michaela Valsová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.