pátek 29. března 2024 Taťána

Školy zaspávají. Snažím se trošku suplovat hodnoty, které chybí, říká youtuber Kovy

Jméno Karel Kovář asi řadě z vás moc neřekne. Mladého youtubera zná totiž široká veřejnost pod pseudonymem Kovy. Od ostatních českých youtuberů se liší tím, že probírá aktuální společenská témata, politiku, odvrácenou stranu sociálních sítí či například nebankovní půjčky. Jeho tvorba se zakládá na infotainmentu a pomocí videí se snaží bořit předsudky ve společnosti. Na besedě (Ne)souboj generací se Drbně rozpovídal o dnešním fenoménu, kterým jsou dezinformace a fakenews.

Jak velký problém jsou podle vás dezinformace a fakenews?
Problém je především v tom, kolika lidem se mohou tyhle informace dostávat a v záplavě informací například na sociálních sítích to někteří lidé nemusí úplně rozpoznat. Proto je nutné hovořit o kritickém myšlení a o mediální gramotnosti a to především na školách.

PSALI JSME: Sedm hostů debatovalo o souboji generací. Podívejte se na záznam besedy

Fakenews často podléhají starší generace. Podléhají podobným zprávám také školáci?
Hodně se to nyní řeší. Jsou projekty, které se snaží nějakým způsobem informovat žáky a studenty o tom, jak média fungují. Myslím si ale, že to úplně není o věku. Závisí to na jiných faktorech, než je věk. Jsme optimista v tom, že si mladí lépe budují takovou tu filtraci a tím, že se na ně valí tolik vjemů na sociálních sítích od útlého věku, jsou schopni tyto informace lépe konzumovat. Starší lidé to mají trochu těžší. U nich naopak přicházejí vzpomínky z minulosti, kdy byla jedna pravda v médiích a druhá mezi lidmi. Což může být věc pozitivní i negativní. Můžou mít pocit, že ta velká média je neinformují správně a něco jim zatajují. Tím jsou zpět v minulých časech.

Kdo je Kovy?

Karel Kovář (* 11. září 1996 Pardubice), známý jako Kovy, je český youtuber, vloger, student a v minulosti také let's player. Přezdívka Kovy se odvíjí od jeho příjmení. V současnosti má na svém hlavním YouTube kanále přes 700 tisíc odběratelů. Jeho dosud nejsledovanějším videem je parodie na píseň „Despacito“, které dosáhlo hranici 8,5 milionů zhlédnutí.

Zdroj: Wikipedia

Máte pocit, že by dezinformace přejímaly děti od svých rodičů?
Určitě. Vliv rodičů, spolužáků i školy jsou sociologické faktory, které jsou známé. Mají vliv na psychiku i na toto. Určitě to tam je.

Myslíte, že chybí osvěta na školách?
Školy hodně zaspávají. Mají velký důraz na ta data a ne na kontext. Na kritické uvažování se moc nehraje. Musí přijít nějaká změna, která ale asi bude dlouho trvat. Je to složité téma, které nyní musí suplovat externí projekty lidí, kteří se snaží vyvolávat diskuze a debaty. Musí se navíc pracovat s učiteli. Proto nyní připravujeme projekt Jeden svět na školách, který se týká mediální gramotnosti a kritického přístupu k informacím na internetu.

Jeden z průzkumů ukázal, že učitelé často netuší, jak vyučovat mediální výchovu. Řada z nich se tématu bojí, jiní věří Aeronetu. Alternativní weby typu Aeronet či Parlamentní listy považuje za důvěryhodné 27 procent dotázaných vyučujících. Je tedy problém i v tom, že zmíněná mediální gramotnost chybí i učitelům?
Určitě ano. To, že je někdo učitel neznamená, že je bezchybný a že ví všechno. Proto si neskutečně vážím učitelů, kteří se snaží zdokonalovat a snaží se o všem přemýšlet. Tohle je ale už trochu na extrémní straně. Pokud ale dětem informace, které se tam dočtou, nepředkládají jako jedinou pravdu, může to být dobré.

Setkal jste se sám s nějakou dezinformací, která by se vás týkala?
Nejsem si toho úplně vědom. Vlastně, jedna věc mě napadá. Šířilo se, že hodlám skončit s Youtube. Mělo to ale jen přivést kliknutí na určitý odkaz, pod kterým byl úplně jiný obsah.

Hodláte tedy pokračovat v osvětových kampaních na Youtube?
Ano, je to pro mě jedna z největších současných hodnot. Chci tuto platformu, kterou mám, využívat i nadále. Snažím se trošku suplovat hodnoty, které ve školství chybí.

Autoři | Foto Jan Luxík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.