pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Připravujeme děti na budoucí kariéru, říkají dvě maminky, které v Olomouci vedou kreativní tábory

Prázdniny jsou v plném proudu a s nimi spojené i příměstské tábory. V redakci jsme ale objevili dvojici maminek, které příměstské tábory pojaly tak trochu jinak – ve Vaultu 42 se můžou kreativní děti naučit základům fotografie či grafiky. O těchto specificky zaměřených táborech jsme si popovídali s Adélou Holíkovou a Romanou Junkerovou, které je mají na starost.

Co vás vedlo k tomu v Olomouci uspořádat tábory pro kreativní děti?
Adéla: Obě jsme matky a obě máme blízko ke kreativním oborům. Když jsme viděly nabídku příměstských táborů v Olomouci, hned nás napadlo, že tady přesně chybí něco pro děti, které rády vyrábějí, kreslí, zajímá je, jak fungují věci zevnitř. Ve škole se tyto dovednosti příliš nerozvíjí, a proto jim chceme umožnit, aby si zkusily na vlastní kůži, jaké je to být programátor, grafický designér, fotograf, animátor. Samozřejmě hravou dětskou formou se spoustou her a zajímavých aktivit.

Na jaké tábory konkrétně se mohou děti hlásit a co bude jejich obsahem?
Romana
: Každý tábor bude specifický. V robotice budou děti fyzicky sestavovat a zapojovat roboty Edison a Lego Boost, poté je budou programovat a učit se posloupnostem. Programování bude také o algoritmickém myšlení, děti si ručně navrhnou svoji vlastní hru a poté ji budou programovat v profi sotwaru. Grafický tábor bude o základech práce s grafickými programy, děti budou umět ilustrovat a navrhovat a bude se zde kombinovat i ruční práce na designových výrobcích. Animace a 3D je perfektní pro děti s fantazií, protože zde budou moci vymyslet, nakreslit a poté rozpohybovat vlastní pohádku nebo příběh. Ve fotografickém táboru se děti naučí profesionálně ovládat fotoaparát, naučí se co je to clona, iSO a také základy kompozice fotky. Budou vyrážet fotit různé objekty a fotky také upravovat ve speciálních programech. 

Jací lektoři budou na táborech vyučovat?
Adéla: Lektoři byli velký oříšek. Chtěli jsme profesionály na daná témata se vztahem k dětem a uměním učit. To je dost rozporuplná kombinace, obzvlášť třeba u programátorů… :D Nakonec jsme ale dali dohromady tým skvělých lidí, kteří se svými obory zabývají spoustu let a mají plné diáře práce. Každého z nich jsme ale přesvědčili o obrovském přínosu pro společnost a rozvíjení další generace mladých kreativců, takže nakonec kývli. Také prostředí nového coworkingového centra Vault 42 byl velkým lákadlem pro lektory, takže jsme vděčné, že tábory mohou být právě zde, v centru Olomouce.

Proč jste vybrali coworkingové centrum Vault 42?
Romana: Napadlo nás to okamžitě, obě tady působíme a díky tomuto místu jsme se i seznámily. Centrum sdružuje kreativní lidi z Olomouce, kteří si zde mohou pronajmout místa, je tu spousta akcí, přednášek se zaměřením na smart creative obory. Prostory jsou úžasně zrekonstruované, to kreativní prostředí dýchá odevšud. Navíc několik lektorů si pronajímá místo přímo tam, takže se to nabízelo. Vault 42 sídlí v centru Olomouce, v areálu Podkova, jde zde ráno zaparkovat a vysadit děti a budeme mít blízko i do parku na venkovní aktivity s dětmi.

Budete mít v táborech i své děti?
Romana: Jasně! Náš Ludvík bude určitě v robotice, protože ho strašně baví zjišťovat, jak veškeré přístroje fungují zevnitř. Moc se těší na zapojování robota a taky na to, že mu bude vymýšlet různé příkazy. 

Adéla: Já bych strašně ráda! Ale Sebastian má teprve tři roky, takže si musí chvíli počkat. Ale je pravda, že bychom mohly uspořádat ještě další tábory pro takhle malé děti i s hlídáním, to by maminkám mohlo o prázdninách pomoct. 

Jak budou tábory probíhat?
Romana: Tábory jsou týdenní, vždy od 8,00-14,30 hod. Vždy před 8,00 hodinou se sejdeme ve Vault 42, poté děti budou v zasedací místnosti tvořit. Součástí je i oběd a svačina, venkovní aktivity, rodiče informujeme o příchodu i odchodu dítěte sms zprávou. Tábory začínají na 3 450 Kč, v ceně jsou veškeré licencované programy, zapůjčení počítače, strava, nápoje, veškeré pomůcky a nástroje. Každý lektor bude mít k ruce i asistenta, takže se mohou dětem dostatečně věnovat. Také obsazenost každého táboru bude maximálně 12 dětí, takže hodiny budou opravdu intenzivní. Tábory jsou určeny pro děti na základních školách, cca od 8 do 14 let. 

Kde mohou rodiče děti přihlásit? 
Adéla: Na webových stránkách www.vault42.cz/tabory najdete registrační formulář, který je potřeba vyplnit a odeslat. Více se také dozvíte na našem Facebooku, nebo nás můžete navštívit ve Vault 42 na ulici Koželužská v areálu Podkova (v čase od 8,30-17,00 hod) a rádi vám vše vysvětlíme a ukážeme prostory, kde budou děti pracovat. Můžete nám také napsat na tabory@vault42.cz, kde vám rádi zodpovíme všechny dotazy.

Autoři

Štítky Vault 42, příměstské tábory, děti, rozhovor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.