čtvrtek 28. března 2024 Soňa

První finálový zápas volejbalové extraligy vyhrál Prostějov, v Olomouci se hraje ve středu

Několik příležitostí k výraznějšímu zdramatizování úvodního finálového utkání extraligového play-off promarnily volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc. V Prostějově nakonec prohrály 1:3 a sérii hranou na tři vítězství zahájily ztrátou, přestože tomu tak být nemuselo.

Bude větší výhodou rozehranost vysokoškolaček, které semifinále s Ostravou končily pouhé tři dny před prvním soubojem o zlato, nebo spíše odpočatost obhájkyň titulu, jež měly na přípravu více než týden? Podle úvodních výměn finálového klání to spíše vypadalo na první možnost. Hostující volejbalistky postupně navyšovaly svůj trochu překvapivý náskok (2:4, 4:8) a za stavu 12:18 se začínala rýsovat první zápletka letošního finále. Jenže favorizovaný domácí celek zahájil stíhací jízdu (15:18, 18:19), za stavu 20:20 poprvé vyrovnal, a přestože pak ještě dvakrát o jeden bod ztrácel, v samotné koncovce při servisu střídající Nové čtyřmi body v řadě otočil a získal veledůležité první dějství ve svůj prospěch.

Druhá sada naopak v úvodu vypadala na jasnou záležitost devítinásobného mistra republiky, jenž rychle vedl 3:0 a 5:1. Vzápětí však bylo srovnáno (6:6), naopak to byly Olomoučanky, které začaly přebírat iniciativu (8:10) a za stavu 17:20 měly opět blízko alespoň k dílčímu úspěchu. Opět ale přišla odpověď protivníka, konkrétně pět bodů při podání Emontsové, a znovu shodný výsledek 25:22.

Až teprve třetí set přinesl vysokoškolačkám zaslouženou odměnu za jejich aktivitu. Po vyrovnaném začátku si hosté čtyřmi vítěznými výměnami v řadě (3:2, 3:6) zadělali na naději na pokračování zápasu. O něm ale rozhodla až šňůra servisů Košické po druhém technickém timeoutu (18:18, 18:22). Tentokrát si hráčky Olomouce nenechaly svou šanci vzít a po výsledku 22:25 snížily.

To ovšem bylo z jejich strany v prostějovské hale pohříchu vše. Ve čtvrté sadě už špatný začátek (5:0, 7:2) nesmazaly, dostaly se maximálně na dvoubodový dostřel (9:7) a v dalším průběhu hry ztrácely stále víc. Nakonec z toho byl výsledek 25:15 a prohra Univerzity Palackého 1:3.

„Utkání rozhodla rozdílová hráčka Helena Horká, která uhrála důležité míče. My jsme přitom začali velmi dobře, slušně jsme servírovali i bránili a naše prohra v prvním setu byla dost zbytečná. Trošku nás to poslalo do kolen, ale druhý set byl zase opět celkem dobrý. V třetím soupeř možná už podvědomě trochu snížil agresivitu, ale ve čtvrtém jsme zase my odešli poněkud fyzicky. Asi se i projevila dlouhá semifinálová série s Ostravou,“ hodnotil duel olomoucký kouč Jiří Teplý.

A hodně podobná slova volil také vítězný trenér Miroslav Čada: „Rozhodující a těžké míče uhrála nejlepší hráčka utkání Helena Horká. Takovou soupeř, který má přece jen horší útočnice, neměl. Jinak to byl vyrovnaný zápas, v němž jsme byli lepší v útoku a na přihrávce. Ve středu v Olomouci nás čeká těžké utkání,“ odhaduje Čada.

Druhý finálový duel bude hostit právě ve středu 25. dubna od 17 hodin olomoucká univerzitní hala na Lazcích.

VK Prostějov - VK UP Olomouc 3:1 (22, 22, -22, 15)

Rozhodčí: Grabovský, Krtička
Čas: 102 minut
Diváků: 500
Prostějov: Weissová, Emontsová, Trnková, Horká, Kossányiová, Herelová, libero Kovářová.
Střídala: Nová.
Olomouc: Kubínová, Košická, Ćutuková, Orvošová, Michalíková, Strušková, libero Sainová.
Střídaly: Napolitano Šenková, Dedíková, Sajdová, Dudová.

Tisková zpráva | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky sport, volejbal, finále, Olomouc, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.