čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Prostějov vyhrál pošesté za sebou tenisovou extraligu

Tenisté Prostějova získali pošesté za sebou titul v extralize smíšených družstev. Celku Agrofertu sice letos chyběli Tomáš Berdych a Petra Kvitová, ale soutěží prošel hladce a v dnešním finále v čele se světovou pětkou Agnieszkou Radwaňskou z Polska porazil Přerov poměrem 5:2.

Kvitová letos poprvé absolvuje přípravu na Floridě spolu s přítelem Radkem Štěpánkem, proto extraligu nehrála. Sedmý hráč světa Berdych se měl po návratu z USA ve finále objevit, ale měl zvýšenou teplotu a zůstal doma.

České jedničky zastoupila Radwaňská. Polská tenistka ve finále získala bod ve dvouhře a spolu s Petrou Cetkovskou i ten rozhodující ve čtyřhře. S Radwaňskou a Cetkovskou se z titulu radovali Jan Hájek, Kristýna Plíšková, Jiří Veselý, Němci Florian Mayer a Philipp Kohlschreiber a Fin Jarkko Nieminen.

„Radost z vítězství v extralize je veliká, protože jsem z Prostějova a jsem tady doma. Jsem ráda, že jsem k tomu mohla přispět,“ usmívala se Cetkovská.

Radwaňská stejně jako před rokem porazila ve finále Renatu Voráčovou, ale tentokrát jí povolila jen jednu hru. „Hrála jsem dobře, proto to bylo tak snadné. Jsem ráda, že jsem si tady zahrála pár dobrých zápasů,“ řekla polská tenistka.

Přerovské body získali Pernilla Mendesová, která otočila zápas s Kristýnou Plíškovou, a Uzbek Denis Istomin po výhře nad Kohlschreiberem.

Prostějov má šestý extraligový titul v řadě a již třináctý v historii klubu. Přerov v uplynulých šesti ročnících soutěže prohrál pětkrát ve finále.

Je možné, že příští rok dozná extraliga určitých změn. Ve hře bude omezení počtu cizinců na soupiskách. Aktuálně mohou do hry zasáhnout čtyři zahraniční tenisté, čehož především Prostějov a Přerov naplno využívaly a soutěži dominují.

„Myslím, že do extraligy by měli zasáhnout naši mladší hráči. Ze čtyř cizinců jsme léta profitovali, ale nemusíme se super hráči donekonečna vyhrávat tituly. Chtělo by to dát víc šanci mladým, aby získávali zkušenosti,“ řekl Jaroslav Navrátil, úspěšný daviscupový kapitán a zároveň kapitán prostějovských tenistů.

O případném snížení počtu cizinců ze čtyř na dva budou kluby jednat při Davisově poháru začátkem února v Ostravě. „To by byl jeden z našich návrhů, je to otázka jednání. Ale myslím, že je třeba dát šanci mladým,“ řekl Navrátil.

Zdroj: ČTK
Foto: archiv oddílu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.