čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucké volejbalistky získaly po šesté v řadě pohár rektora Univerzity Palackého

Volejbalistky VK UP Olomouc znovu ovládly domácí mezinárodní turnaj O pohár rektora Univerzity Palackého. Ve finále si poradily s Duklou Liberec ve čtyřech setech a radovaly se z trofeje z rukou předsedy klubu Jiřího Zemánka již pošesté za sebou. Bronz vybojoval Frýdek-Místek, který v pěti setech udolal maďarskou Nyiregyházu. Sokol Šternberk si vítězstvím v posledním utkání zajistil sedmou příčku.

Finálové utkání nabídlo divákům zajímavý souboj. Neboť se do něj probojovala Dukla Liberec, která je nováčkem extraligy a hned vyhlásila touhu po medailovém umístění.

Lépe do úvodního setu vstoupilo domácí družstvo a rychle vedlo 6:1. Po esu Natálie Dudové a vedení 16:10 - nic nenasvědčovalo tomu, co se dělo na palubovce za pár okamžiků. Dukla začala dotahovat a do koncovky se šlo za vyrovnaného stavu 20:20. A bylo ještě hůř, když nejprve první setbol hostů ještě dokázala odvrátit střídající Napolitano – Šenková, načež poslala svůj servis pouze do pásky 23:25.

Jak skončila první sada, tak pokračovala i ta druhá - Dukla vedla rychle o pět bodů (2:7). Vysokoškolačky neskládaly zbraně a pomalu ukrajovaly z náskoku týmu zpod Ještědu, aby jej vymazaly úplně 13:13. Klíčový moment druhé sady přišel za stavu 17:17, kdy zaznamenala Katarína Dudová na podání šestibodovou šňůru a Hanačky následně srovnaly se soupeřem krok 25:18.

Třetí sada nabídla opět zajímavou podívanou s několika zvraty. Olomoučanky v jejím průběhu vedly až o pět bodů 13:8 a 19:15. Ovšem ani to nestačilo na klidnou koncovku. Za 20:20 byla k vidění přetahovaná o každý bod, kterou rozsekla esem Košická 24:22. První setbol ještě svěřenkyně trenéra Smolky odvrátily, ale druhý už smazat nedokázaly 2-1.

V závěrečné sadě, po vyrovnaném úvodu, dokázal Liberec odskočit na pět bodů (9:14). Domácí však odpověděly šestibodovou sérií při servisu Napolitano – Šenkové. Za stavu 19:17 vnesla klid do domácích řad blokařka Dudová, při jejímž servisu narostl náskok na 22:17.

Výkony mladé blokařky ocenil i trenér Teplý. „Její nejsilnější stránkou byl na turnaji kvalitní servis. Jinak pokud měla klid a stíhala docházet v obraně, tak nás podržela i na bloku,“ ale našel i drobné nedostatky „Někdy se hůř orientovala v poli, ale to je způsobené tím, že je ještě mladá a nevyhraná,“ poznamenal na adresu blokařky z partnerského Šternberku, která přišla zaskočit za reprezentantky Struškovou a Ćutuk.

Závěr utkání si jeho výběr už dokázal pohlídat a mohl se radovat z šestého triumfu v řadě.

„Myslím si, že to bylo vyrovnané utkání s několika zvraty v jeho průběhu. Museli jsme na soupeře neustále vyvíjet tlak. Když tomu tak nebylo, tak hned následovala ztráta třech - čtyřech bodů v řadě na obou stranách a bylo těžké to potom dohánět. Utkání se muselo divákům líbit, protože nabídlo dlouhé výměny, dobrou obranu a kvalitní servis,“ a dodává „Mám z toho dobrý pocit. Přestože jsme hrály v poměrně omlazené sestavě, kdy na účku hrála Orvošová a Dudová na bloku, tak je zkušené hráčky podržely. Z našeho pohledu vybojované těžké utkání nad kvalitním soupeřem,“ zhodnotil finálový duel kouč Teplý.

Následující týden čeká Hanačky turnaj v Nitře, kam však pojedou už bez Američanky Palmeriové. Ta nesplnila očekávání vedení a vrací se domů. „Reference, které jsme dostaly, od jejího agenta se nepotkaly s realitou. Dohodli jsme se na ukončení kontraktu,“ hlásí trenér Teplý.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.