pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoucké volejbalistky na úvod sezóny podlehly Prostějovu 1:3

Reprízu finále z uplynulé ligové sezony přineslo již druhé kolo letošního ročníku extraligy volejbalistek. V Olomouci se představil obhájce titulu Prostějov a zápas málem skončil jeho hladkým třísetovým vítězstvím. Olomoučanky však ve třetí sadě předvedly velký obrat, na bodový zisk jim to ale tentokrát nestačilo.

Začátek prvního setu souboje mezi dvěma nejlepšími celky předchozí sezony byl vyrovnaný, když se soupeři navzájem „otestovali“ pětibodovými šňůrami (3:5, 8:5, 8:10). Rozhodující únik úvodní sady se podařil hostům, kteří při podání své kapitánky Weissové odskočili z 12:13 na 12:17. Univerzita se sice ještě několikrát dotáhla až na rozdíl dvou míčů, nakonec však podlehla 22:25.

Pro průběh a výsledek druhého dějství byly klíčové dvě šňůry servisů prostějovské Trnkové. Po té první to bylo 0:5, druhá přišla od stavu 9:11 do 9:16. Olomoučanky už na tyto dva tvrdé direkty nedokázaly zareagovat a sadu prohrály hladce rozdílem deseti bodů.

Domácí hráčky byly po ztrátách dvou setů v útlumu, v úplném úvodu toho třetího sice krátce vedly o jeden bod, pak ale postupně opět začaly ztrácet. Když úřadující mistryně znovu při podání Weissové utekly na 9:16, vypadalo to na rychlý konec zápasu i na hrozící olomoucký kolaps. Místo něj přišel velkolepý obrat: vysokoškolačky se i díky servisům kapitánky Dudové (13:16) a Košické (16:17) nejprve vrátily do hry, za stavu 20:19 měly poprvé v koncovce navrch, a když při jejich mečbolu za stavu 24:22 dostal trenér hostů Čada za opakované hlasité protesty směrem k rozhodčím červenou kartu, byl z toho výsledek 25:22 a olomoucké snížení na 1:2.

Olomoucké volejbalistky tento útěk z hrobníkovy lopaty nabudil, hned na začátku čtvrté části duelu šly do nadějného vedení (6:3, 9:6) a lehce navrch měly téměř neustále až do druhého technického timeoutu. Jenže pak se těsný náskok přelil na soupeřovu stranu a definitivní krok ke třem bodům udělaly Prostějovanky v samotné koncovce, v níž při podání Herelové prchly z 21:22 na 21:24 a vzápětí proměnily svůj druhý mečbol.

„Obě družstva byla vyrovnaná na servisu, útoku i na příjmu. Rozdíl byl v obraně, na bloky jsme vyhráli 16:6, a to rozhodlo. Co se naší hry týká, tak bychom se měli více prosazovat útokem,“ mínil kouč vítězného celku Miroslav Čada a k situaci ve třetím setu dodal: „Domácí si v něm výrazně pomohli kvalitním servisem.“

„Byl to pro diváky pěkný zápas, bohužel pro nás trochu nešťastný,“ konstatoval trenér Olomouce Jiří Teplý. „Prostějov má kvalitní tým a u nás to předvedl, když nás od začátku zatlačil především servisem. My jsme si nepřihráli, což se zlepšilo až v průběhu třetího setu. Třetí a čtvrtá sada byly vyrovnané a zápas klidně mohl jít i do tiebreaku. Na našem výkonu bylo vidět, že nám momentálně chybí těžší utkání,“ uvažoval Teplý.

Příští týden se vysokoškolačky, které si svůj duel třetího extraligového kola na palubovce brněnského Fénixu již předehrály, představí v Mariboru na druhém turnaji letošního ročníku Středoevropské ligy MEVZA. Vedle domácích Slovinek budou univerzitě soupeřkami volejbalistky z maďarského Linamaru Békéscsabai a rakouského Sokolu Post.

Tisková zpráva | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.