pátek 29. března 2024 Taťána

Olomouc zažije reprezentační volejbal. Kadetky postupně změří síly s Islandem, Španělskem a Slovinskem

Sportovní hala Univerzity Palackého opět ožije reprezentačním volejbalem, když bude hostit kvalifikaci kadetek o ME 2018. Ta bude probíhat od pátku do neděle. Olomoucký divák bude mít příležitost vidět nejen mládežnické naděje z celé republiky, ale i klubové. Hanačky budou mít v poli hned dvojí zastoupení v Emě Kneiflové a Petře Langerové, z lavičky na ně bude dohlížet z pozice asistenta trenéra Martin Hroch. Reprezentantky postupně vyzvou Island, Španělsko a Slovinsko – utkání začínají v 18 hodin.

 „Moc se na to těším. Doufám, že přijde co nejvíc lidí. Když je v hale rachot a vy víte, že patří vám, tak to je úžasný pocit, který vás nabudí. Navíc tam bude rodina a přátelé, kteří mě podpoří a to je k nezaplacení,“ těší blokařku Emu Kneiflovou, jenž už letos nakoukla do ženského výběru Olomouce.

„V hale bývá krásná atmosféra, když si vzpomenu třeba na ženskou reprezentaci nebo letošní finále extraligy, tak mi nabíhá husí kůže ještě teď,“ říká šternberská rodačka Kneiflová.

Podobně to vidí i její spoluhráčka Petra Langerová, která nastupuje na postu libera.

„Upřímně jsem strašně ráda, že se kvalifikace uskuteční v Olomouci. Myslím si, že to bude jak pro mě, tak i pro holky známé prostředí, jelikož jsme na hale absolvovaly pár tréninků, což nám může dodat větší sebejistotu,“ říká olomoucká odchovankyně Petra Langerová.

Při rozhovoru také zaznívá otázka od samotné hráčky, kterou si pokládá Petra: „Nebudeme nervózní? Budeme jak sviňa,“ odpovídá si rychle s úsměvem na rtech a dodává: „Věřím, že nám to diváci pomůžou zvládnout a se soupeřkami si budeme muset poradit samy.“

Obě hráčky moc dobře tuší, že právě domácí prostředí může být rozhodujícím faktorem v cestě za postupem.

„Na fanoušky se těší celý tým a všichni doufáme, že jich přijde co nejvíc,“ shodují se.

Martin Hroch o týmu a jeho vyhlídkách

„Vloni jsme se kvalifikovali na premiérové mistrovství Evropy kategorie U-16, kde jsme skončili na osmém místě. Následovala měsíční pauza a koncem září jsme absolvovali první přípravný blok, kde se sešla širší tréninková skupina, jejíž vrcholem je právě kvalifikace na ME U-17,“ hovoří o začátcích přípravy.

Ta nabrala na obrátkách během prosince, kdy na tým Aleše Nováka čekala herní prověrka proti extraligovým juniorkám z Přerova, Ostravy a Šternberku. Mezi svátky pak vyvrcholila na středoevropském turnaji MEVZA v maďarském městě Győr, kde tým skončil druhý.

„Tým je pohromadě téměř dva roky. Loňská premiéra na ME U-16 nám posloužila jako srovnání s úrovní stejně starých soupeřek. Akce v Maďarsku byla plánovaná jako finále herní přípravy. Tým šel individuálně i kolektivně nahoru. Jdeme po krocích, teď se všichni soustředíme na kvalifikaci, kde je cílem postup a tomu podřizujeme vše,“ hlásí asistent trenéra Hroch.

Na začátek je čeká papírově nejslabší celek, jímž je Island. V sobotu pak narazí na Španělsko a nedělní utkání se Slovinskem zřejmě rozhodne.

„Největším rivalem bude výběr Slovinska, který disponuje výbornými hráčkami. Minulý týden jsme je potkali na turnaji v Maďarsku, kde jako jediné porazily vítězky z Chorvatska. Odehráli jsme s nimi těžké pětisetové utkání s vítězným koncem. Dá se tak čekat opět velmi vyrovnané utkání,“ uvažuje nahlas reprezentační asistent.

„Věřím, že cíl v podobě postupu splníme. Doufám, že nám k tomu dopomůžou i diváci, kteří jsou v Olomouci výborní a umí vytvořit bouřlivou atmosféru,“ přeje si na závěr Martin Hroch.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.